ΠολιτικήΠρωτοσέλιδα

Ομιλία Γιάννη Πασχαλίδη για διυπουργικό, ψηφιακή διακυβέρνηση, άσυλο κλπ

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

Δελτίο Τύπου

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης, κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου με τίτλο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα» έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ταχύτατα αντανακλαστικά της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση ζητημάτων μείζονος σημασίας με πρώτο και βασικότερο τις ρυθμίσεις σχετικά με τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, δια των οποίων, αφενός αντιμετωπίζονται οι αδυναμίες που επέφερε η εφαρμογή της απλής αναλογικής, αφετέρου διατηρείται ισχυρός ο ρόλος των Δημοτικών και των Περιφερειακών Συμβουλίων.

Εν συνεχεία, ο Βουλευτής χαρακτήρισε ως εξαιρετικής σημασίας για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη τις προτεινόμενες διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου, που στηρίζουν τη δημιουργία πραγματικού Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας της χώρας. Μάλιστα, ανέφερε σχετικά το εξής: «Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν πέντε χρόνια ακριβώς (Μάιο του 2014) όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρελάμβανε ειδική έκθεση από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, η οποία μετρούσε το διοικητικό κόστος για την οικονομία εξαιτίας της γραφειοκρατίας, στα έξι δισ. ευρώ το χρόνο! Ωστόσο, η αποτίμηση αυτή (3% του ΑΕΠ) είναι ίσως και μικρότερη από την πραγματική, καθώς περιορίζεται μόνον σε 13 επιλεγμένους τομείς της Οικονομίας και δεν περιλαμβάνει τις καθημερινές συναλλαγές εκατομμυρίων πολιτών. Άλλες έρευνες ανέβαζαν ακόμα και σε 6,8% του ΑΕΠ το διοικητικό κόστος ετησίως.» Ωστόσο, δήλωσε, ότι : «Με το παρόν νομοσχέδιο, το Δημόσιο για πρώτη φορά αναλαμβάνει την ευθύνη της επικοινωνίας ανάμεσα στις υπηρεσίες αντί να φορτώνει στον πολίτη την περιττή υποχρέωση να στέκεται σε ουρές για να συγκεντρώνει πιστοποιητικά με σφραγίδες και υπογραφές. Εξετάζοντας ένα προς ένα όλα τα πεδία αυτά και τις γραφειοκρατικές ενέργειες που απαιτούν -το καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί- θα αποκαλυφθούν οι περιττές διαδικασίες που μπορούν να απαλειφθούν, εφόσον το δημόσιο μπορέσει να διασυνδεθεί με όλες τις βάσεις δεδομένων και τα Μητρώα που, αν και σχετίζονται το ένα με το άλλο, παραμένουν λειτουργικά αποκομμένα, επιβάλλοντας ξεχωριστή αναζήτηση και «ουρές» στους πολίτες για την συγκέντρωση των στοιχείων που απαιτούνται ξανά και ξανά, σε κάθε περίπτωση συναλλαγών με το Κράτος.»

Συνεχίζοντας ο κ.Πασχαλίδης επεσήμανε τα οφέλη της ρύθμισης του άρθρου 72 του προτεινόμενου νομοσχεδίου, βάσει της οποίας προβλέπεται μείωση στο επιτόκιο για οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία από το 5% στο 3% , όπως ήδη έχει γίνει για τις οφειλές προς την εφορία, με επιτόκιο, δηλαδή, που θα διασφαλίζει τόσο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, όσο και τη συνεπή παρακολούθηση και καταβολή των δόσεων της ρύθμισης, μαζί με την καταβολή των τρεχουσών εισφορών, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ευεργετικές διατάξεις του Υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνονται στα άρθρα 74 έως 83 του νομοσχεδίου, που, πέραν των υπολοίπων, στόχο έχουν να βάλουν τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, δοθέντος ότι θα επιτρέπεται πλέον η διανομή των φαρμάκων υψηλού κόστους και στα φαρμακεία της γειτονιάς για τους πολίτες.

Τελειώνοντας την τοποθέτησή του ο Βουλευτής έκανε εκτενή αναφορά στο άρθρο 64 του νομοσχεδίου που αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο, σημειώνοντας ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση θωρακίζεται εμπράκτως πια η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, αναλύοντας συγχρόνως ότι η προστασία των πανεπιστημιακών χώρων θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια: αφενός, με την επαναφορά μίας υγιούς, σύγχρονης, δημοκρατικής νομοθετικής ρύθμισης για το άσυλο, αφετέρου, με την επίδειξη μηδενικής ανοχής στην παραβατικότητα και την εκτροπή, η οποία στέλνει προς πάσα κατεύθυνση το κυβερνητικό μήνυμα της απαρέγκλιτης εφαρμογής του νόμου. Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφής. Η βία και η ανομία δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμια…



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close