Kouros-Epipla
Photo-Synthesis

ΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα

Οριστικές αποφάσεις τη Δευτέρα για τα Δημοτικά

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές
Το ενδεχόμενο της επιστροφής στα σχολεία και των μαθητών του Δημοτικού, ενδεχομένως την 1η Ιουνίου, εξετάζει η κυβέρνηση, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και οι λοιμωξιολόγοι δώσουν το «πράσινο φως». Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τη Δευτέρα. Στο ζήτημα αναφέρθηκε χθες ο κ. Τσιοδρας, ο οποίος τάχθηκε κατ αρχήν υπέρ συνεκτιμώντας τα υπέρ και τα κατά, όπως και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Δ. Αρκουμανεας.  “Το σχέδιο ήταν από την αρχή να ανοίγουν όλα σταδιακά. Μέχρι στιγμής έχουμε πάει καλά. Φυσικά δεν έχει μηδενιστεί ο φόβος. Υπάρχει μια διαβούλευση. Ο κ. Τσιοδρας ήδη τάχθηκε υπέρ. Θα το κρίνουμε ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα. Όλα πρέπει να ανοίξουν. Δεν γίνεται να μείνουμε κλειστοί για πάντα», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ .

Υπέρ του ανοίγματος τάχθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολόγιας Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας πως υπάρχουν τα υπέρ αλλά και ενδοιασμοί σημειώνοντας ωστόσο πως δεδομένη χρονική στιγμή  μοιάζει η καταλληλότερη. Κατά τη γνώμη του «το όφελος είναι μεγαλύτερο από τους κινδύνους και όσο περνάει ο καιρός, το κοινωνικό κόστος στο να κρατά κανείς τα σχολεία κλειστά, θα μεγεθύνεται». Μίλησε για  «σύνθετο δίλημμα» και σημείωσε πως ο,τι και να συστήσει η Επιτροπή ή να αποφασίσει η Πολιτεία, την καλύτερη απόφαση θα την πάρει ο καθένας για το παιδί του.

Αναγνώρισε πως δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να προσφέρουν απόλυτη εγγύηση ότι η επιστροφή στο σχολείο είναι τελείως ασφαλής και πως κανένα παιδί δεν διατρέχει κίνδυνο. Με τα ως τώρα δεδομένα, τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν και νοσούν ηπιότερα, είπε τονίζοντας πως πρόκειται για γενικές διαπιστώσεις που εκφράζουν το μέσο όρο και δεν αποτελούν εγγύηση για το τι θα συμβεί στο κάθε παιδί. “Υπάρχει ένας πολύ μικρός αριθμός παιδιών που ενδεχόμενα θα περάσουν σοβαρά τη νόσο, όπως και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που θα την περάσουν ελαφρά. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν συμβαίνουν ή δεν θα συμβούν σε εμάς, αλλά πως είναι πολύ σπάνια” είπε.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ του ανοίγματος είπε πως υπάρχει μια κρυφή ανισότητα στη μάθηση και την εκπαίδευση για τα παιδιά που ανήκουν σε πιο φτωχές οικογένειες, η οποία ενισχύεται σε περιόδους παύσης λειτουργίας των σχολείων, ακόμα και στις καλοκαιρινές διακοπές. “Αυτό έχει δειχθεί με σχολικές έρευνες πως συμβαίνει λόγω της μικρότερης πιθανότητας αυτά τα παιδιά στο σπίτι να έχουν ένα περιβάλλον που να ευνοεί την μαθησιακή-εκπαιδευτική διαδικασία και συνήθως διαβάζουν λιγότερο σε τέτοιες περιόδους”.

Έκανε λόγο για κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική διαδικασία. “Σε μελέτες του εξωτερικού, η πλειονότητα των παιδιών είτε δεν είχε καλή πρόσβαση, είτε δεν παρακολουθούσε πλήρως τα διαδικτυακά μαθήματα. Οι περισσότεροι/ες μαθητές-μαθήτριες σε κάποιες έρευνες του εξωτερικού, έως 75% δεν ολοκλήρωναν καν την εργασία που τους είχε ανατεθεί” σημείωσε.
Επίσης αναφέρθηκε στις “επιπτώσεις του απαγορευτικού στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών, με εμφάνιση άγχους, απομόνωσης, φαινόμενα όπως ο εθισμός στο διαδίκτυο, κυρίως λόγω της απομάκρυνσης από τα σχολεία και το φιλικό τους καθημερινό περιβάλλον”. “Ας μην υποτιμάμε την επιρροή του σχολείου στην κοινωνικοποίηση των παιδιών. Αυτή την στιγμή έχουμε παιδιά στα σπίτια, που εδώ και βδομάδες δεν έχουν ουσιαστική επαφή με τους συνομήλικους τους” είπε και συμπλήρωσε πως σε αυτά προστίθενται και οικονομικοί λόγοι που αφορούν τους γονείς και την κοινωνία.

Σημείωσε πως δεν μπορεί να ληφθεί κάποια οριζόντια απόφαση πως δεν υπάρχει, ούτε και είναι απαραίτητη μια εγγύηση 100% για την επιστροφή των παιδιών στις τάξεις. “Μπορούν να επιστρέψουν στα Δημοτικά τα παιδιά μας, με κανόνες υγιεινής, με κάποια μέτρα απόστασης προσαρμοσμένα στη λειτουργία του σχολείου, στην ασφάλεια των παιδιών και του προσωπικού” είπε καταλήγοντας πως την καλύτερη απόφαση για τα παιδιά, θα την πάρει η οικογένεια με γνώμονα τι είναι το καλύτερο για το κάθε παιδί.

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι για το άνοιγμα των σχολείων τονίζουν ότι πρέπει να γίνει αλλά με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Για «αχρείαστο ρίσκο σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων» εκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Αλέξη Χαρίτση, αναφέροντας ότι «πρόκειται για μια απόφαση που ουδεμία σχέση έχει με την εκπαιδευτική διαδικασία. Εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης που επιχειρεί, εσπευσμένα και πρόχειρα, να δημιουργήσει εικόνα επίπλαστης κανονικότητας».

Πηγη: ΕΡΤΣχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close