Photo-Synthesis
Συγγυρίδης Εμπορία Αυτοκινήτων

ΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα

Παναγιώτης Αγγελίδης- Κοινή Συνέντευξη Τύπου φορέων για Τουρισμό

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θα θέλαμε να συνδυάσουμε τη σημερινή κοινή παρουσία μας  με τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, όπως έχει οριστεί η 27η Σεπτεμβρίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το  1970.  Η ημερολογιακή σύνδεση αυτή, δεν είναι μόνο συμβολική, αλλά και ουσιαστική.  Η συνεργασία όλων των φορέων του Τουρισμού και η στήριξη της τοπικής οικονομίας δεν είναι επιλογή μας , είναι Υποχρέωσή μας.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία των δομών που διαχειρίζεται η «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» στον τομέα του Τουρισμού, όπως το Φρούριο Καβάλας αλλά και  βάσει στοιχείων που τηρεί το Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών θα σας παραθέσω, ενδεικτικά, πληροφορίες που στοιχειοθετούν την υφιστάμενη ανοδική τουριστική πορεία για την πόλη της Καβάλας.

Η φετινή χρονιά έφερε μια αύξηση την οποία εν μέρει περιμέναμε αλλά ομολογουμένως όχι σε αυτόν το βαθμό! Το ποσοστό επισκεψιμότητας του Φρουρίου υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με το 2020 και μάλιστα έφτασε το 60% του συνόλου των επισκεπτών και των εσόδων του 2019 που υπήρξε πανελλαδικά η καλύτερη τουριστική περίοδος της τελευταίας δεκαετίας. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι ο φετινός Αύγουστος εμφάνισε ένα ποσοστό αύξησης επισκεψιμότητας  της τάξεως του 290% !!!!!!!!!!!!!  σε σχέση με το 2020 φτάνοντας στο 77% των εσόδων του Αυγούστου του 2019!!!

Κέντρο Υποδοχής και Πληροφόρησης Επισκεπτών

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Υποδοχής και Πληροφόρησης Επισκεπτών, που τους τελευταίους μήνες έχει μπει σε μια διαδικασία εκσυγχρονισμού των υποδομών και εμπλουτισμού των τουριστικών προϊόντων του, τo 2021 σημειώθηκε θεαματική αύξηση στις επισκέψεις του και συνακόλουθα στα έσοδα από τις πωλήσεις βιβλίων και προϊόντων τουριστικής προβολής της Καβάλας. Στο σύνολο των επισκέψεων υπηκόων ξένων χωρών και ελλήνων τουριστών η αύξηση σε σχέση με το 2020 είναι περίπου 140% με το τρίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου που αφορά στην υψηλή τουριστική περίοδο να κλείνει με αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 500%.  Αντίστοιχα, τα έσοδα από τις πωλήσεις merchandise υλικού πολλαπλασιάστηκαν, με τον Αύγουστο να αγγίζει το 85% των εσόδων του Αυγούστου του 2019.

Το 2021 o τουρισμός της Καβάλας ήταν κατά βάση εσωτερικός. Από τον εισερχόμενο τουρισμό την πρώτη θέση κατέχει ως χώρα προέλευσης η Γερμανία ενώ μεγάλη αύξηση επισκεψιμότητας σημειώθηκε και από τη Γαλλία. Οι Ρουμάνοι επισκέπτες κατέχουν την πρώτη θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες και αμέσως μετά οι Άγγλοι , οι οποίοι επανήλθαν δυναμικά.

Οι πληροφορίες τις οποίες αναζητούν κατά βάση οι επισκέπτες είναι οι κοντινές παραλίες, τα δρομολόγια για Θάσο καθώς και η πρόσβαση και οι ώρες λειτουργίας του Φρουρίου Καβάλας, ενώ φέτος παρατηρήθηκε και μια έντονη στροφή  στο ενδιαφέρον των επισκεπτών στον πολιτιστικό τομέα καθώς αρκετοί εξ’ αυτών ζητούσαν πληροφορίες για τα μουσεία της πόλης, τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και το Φεστιβάλ Cosmopolis.

Θρησκευτικός Τουρισμός

Παράλληλα δόθηκε βάση και στην ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού, μέσα από εξειδικευμένο βίντεο προβολής καθώς τα θρησκευτικά μνημεία ελκύουν κάθε χρόνο το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού επισκεπτών στην περιοχής, όπως το Μνημείο του Αποστόλου Παύλου και το Ιερό Βαπτιστήριο της Λυδίας συνδυαστικά με την επίσκεψη στον  αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Το έντονο ενδιαφέρον των επισκεπτών πηγάζει, κυρίως, από την επιθυμία για βαθύτερη γνώση των παραδόσεων, του πολιτισμού και τη σύνδεση της τέχνης με τη θρησκεία.

Τουρισμός Κρουαζιέρας

Με κοινή στόχευση την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής,  τόσο ο Δήμος Καβάλας και η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, όσο και το Επιμελητήριο και η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας, έχουν κοινό βηματισμό στην ανάδειξη του τουρισμού κρουαζιέρας. Η πόλη της Καβάλας,  η ιστορία,  και η οικονομία της είναι άρρηκτα δεμένες με τη θάλασσα που την περιβάλλει. Αυτή είναι η βασική επιδίωξη των τριών εξ’ ορισμού εμπλεκόμενων φορέων, με πολλά θετικά οφέλη από τη συνέργεια αυτή και με τη συνδρομή ειδικών συνεργατών, καταξιωμένων στον χώρο της παγκόσμιας αγοράς της κρουαζιέρας.

Περιηγητικές διαδρομές

Από τις πιο δημοφιλείς στους επισκέπτες περιηγητικές διαδρομές που συνδέουν τον αστικό ιστό της πόλης με το φυσικό περιβάλλον ήταν ο  Δρόμος του Νερού για τον οποίο μάλιστα οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Πληροφόρησης Επισκεπτών ήταν ήδη ενημερωμένοι από την ιστοσελίδα www.visitkavala.gr και το micro-site kavalatrails.gr ενώ παράλληλα μεγάλος αριθμός επισκεπτών ζητούσαν καθοδήγηση και για τις υπόλοιπες περιηγητικές διαδρομές της περιοχής. H ανάδειξη, άλλωστε, των εν λόγω διαδρομών αποτελεί και ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Καβάλας που ξεκίνησαν να αξιοποιούνται φέτος για την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας σύμφωνα και με τα συμπεράσματα της σύμπραξης της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, του Δήμου Καβάλας, του ΟΛΚ, και του Επιμελητηρίου, που ανέφερα στην προηγούμενη θεματική καθώς προσφέρει τη δυνατότητα στον επισκέπτη εντός λίγων ωρών να έρθει σε επαφή τόσο με το πολιτιστικό-θρησκευτικό υπόβαθρο της πόλης όσο και με το απαράμιλλο φυσικό τοπίο της.

Πολύ θετική ανταπόκριση από τους επισκέπτες είχε η  δυνατότητα  να έχουν στο κινητό τους εγκατεστημένη τη  δωρεάν εφαρμογή Kavala places για την ευκολότερη ξενάγησή τους εντός της πόλης, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της ψηφιακής εποχής.

Ταξίδια εξοικείωσης

Ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι της τουριστικής προβολής του Δήμου Καβάλας για την περίοδο 2021 είναι η ολοκλήρωση ενός ακόμη κύκλου ταξιδιών εξοικείωσης ξένων δημοσιογράφων και διαμορφωτών κοινής γνώμης, τα επονομαζόμενα fam trips. Στη διάρκεια αυτών, οι μεν Γερμανοί προέβαλλαν την Καβάλα μέσω των άρθρων τους σε μεγάλα περιοδικά και εφημερίδες της Γερμανίας (όπως η Suddeutsche Zeitung),οι δε Ρουμάνοι δημοσιογράφοι που φιλοξενήθηκαν στην Καβάλα πραγματοποίησαν απευθείας συνδέσεις με εκπομπές μεγάλης ακροαματικότητας της Ρουμανίας, προβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο την πόλη μας ως τουριστικό προορισμό.

Κέντρο Ιαματικού Τουρισμού

Ιδιαίτερη δυναμική στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής δίνει και το Κέντρο Ιαματικού Τουρισμού, με μια αυξητική κίνηση της τάξεως του 50% συγκριτικά με το 2020. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι σημειώθηκε αύξηση της  επισκεψιμότητας από υπηκόους ξένων χωρών, ενώ διευρύναμε και το target group  των επισκεπτών, προσεγγίζοντας και λουόμενους νεαρότερων ηλικιών, λόγω και  της σύνδεσης των ωφελειών  του ιαματικού  πηλού εκτός από την θεραπεία και στην αισθητική και κοσμετολογία. Το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων είναι από τις πρώτες ιαματικές πηγές που πιστοποιήθηκε με ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ ως Κέντρο Ιαματικού Τουρισμού, ενώ οι προδιαγραφές που το χαρακτηρίζουν δεν συναντώνται σε κανένα άλλο Κέντρο Πηλοθεραπείας, τόσο εντός συνόρων, όσο και στη Νότια Ευρώπη.

Πολιτιστικός Τουρισμός

Σε ό,τι αφορά  στον Πολιτισμό, καθώς ο  Τουρισμός και ο Πολιτισμός είναι έννοιες αλληλένδετες, είναι γεγονός ότι   έντονη δυναμική παρουσιάζει η ανάκαμψη του πολιτιστικού τουρισμού σε τοπικό επίπεδο για τη τρέχουσα τουριστική περίοδο, παρά τη συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση.

Μέσα στην πόλη οι ιδιαίτεροι μουσειακοί  μας χώροι ( Μουσείο Καπνού, Ναυτικό Μουσείο) είναι ο ισχυρότερος τρόπος για να προσεγγίσουμε τον τουρισμό υψηλού επιπέδου για τον οποίο πασχίζουμε τόσα χρόνια. Είναι βέβαιο πως η πλειοψηφία των τουριστών  της περιοχής περνά από ένα τουλάχιστον μνημείο ή Μουσείο,  ενώ αξίζει να επισημάνουμε ότι η πλειοψηφία των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή μας  είναι ενήμερη για τις πολιτιστικές «παροχές» της πόλης μέσα και μια πολύ βελτιωμένη διαδικτυακή εικόνα,   μέσω της ιστοσελίδας του visitkavala, αλλά και μέσα από την ενεργή και πλήρως εμπλουτισμένη παρουσία της Δημωφέλεια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Τόσο το Μουσείο Καπνού, όσο και το Ναυτικό Μουσείο, αποτελούν ιδιαίτερα θεματικά μουσεία που αναδεικνύουν ιδιαίτερες πτυχές της ιστορίας της πόλης, και αποτελούν, ταυτόχρονα πόλο έλξης μεγάλου αριθμού επισκεπτών- περίπου 3.700 επισκέπτες ξεναγήθηκαν  και στα δύο μουσεία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θερινής περιόδου – (Μέσα Ιουνίου- αρχές Σεπτεμβρίου).

Σε ό,τι αφορά στις εκδηλώσεις και στην ενίσχυση του Πολιτιστικού Τουρισμού σημαντικό είναι να αναφέρουμε για ακόμα μια φορά και το Φεστιβάλ Cosmopolis με  μια νέα δυναμική και χαρακτήρα, με στόχευση να έχει διάρκεια στο χρόνο και ως εκ τούτου να συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην αύξηση της επισκεψιμότητας των τουριστών και κατά τους φθινοπωρινούς μήνες.

Το ζητούμενο είναι να διατηρηθεί και να εμπλουτιστεί η τουριστική δυναμική της πόλης και να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος – μέσω αποτελεσματικής διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η πόλη. Η δυναμική αυτή θα πρέπει να συμπεριλάβει όλο και μεγαλύτερο ποσοστό τουριστών  που επιλέγουν την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καβάλας ως τόπο των διακοπών τους και με αυτή τη φιλοσοφία  πορευτήκαμε την τρέχουσα θερινή περίοδο, σε μια διαρκή προσπάθεια να  «παντρέψουμε» την αναψυχή με τον Πολιτισμό και όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή η εμπλουτισμένη πρόταση θα κάνει τη διαφορά κι ότι εν τέλει οι δικοί μας πολιτιστικοί χώροι, τα θρησκευτικά μνημεία, οι υποδομές και το φυσικό περιβάλλον είναι εκείνα τα οποία θα προσελκύσουν τον δυνητικό επισκέπτη.  Με την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού  μπορούμε να επιτύχουμε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού και την ενίσχυση  της θετικής τουριστικής εμπειρίας την οποία μεταφέρει  o επισκέπτης μέσω διαφορετικών καναλιών επικοινωνίας και ευελπιστούμε μέσα από τη γενικότερη συνεργασία των φορέων, να οδηγήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

Ετικέτες


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close