Photo-Synthesis

ΠολιτικήΠρωτοσέλιδαΣημαντικά

«Πολιτική κόντρα» με φόντο το αναπτυξιακό συνέδριο

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές
Η επιστολή του Μάκη Παπαδόπουλου με τίτλο « “Αόρατη” και “θεατής των εξελίξεων” η Δημοτική Αρχή στο Αναπτυξιακό Συνέδριο » προκάλεσε την άμεση απάντηση της διοίκησης του δήμου Καβάλας.
Σας παραθέτουμε αρχικά το δελτίο τύπου της παράταξης «Ο τόπος της ζωής μας» που υπογράφεται από τον Μάκη Παπαδόπουλο και αμέσως μετά την απάντηση του δήμου Καβάλας.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: “Ο τόπος της ζωής μας”

“Αόρατη” και “θεατής των εξελίξεων” η Δημοτική Αρχή στο Αναπτυξιακό Συνέδριο

 

Τις προηγούμενες ημέρες διοργανώθηκε το Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Αν. Μακεδονίας & Θράκης από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, με την παρουσία αρκετών Υπουργών και υφυπουργών, στελεχών κρατικών φορέων και υπηρεσιών και με τη συμμετοχή δεκάδων φορέων της Περιφέρειάς μας.

 

Αυτό που διαπίστωσαν όσοι συμμετείχαν στις εργασίες του είναι ότι δόθηκε η ευκαιρία στους φορείς της Περιφέρειας να θέσουν δημόσια και απευθείας στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες τα ζητήματα που τους απασχολούν και να διεκδικήσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αυτά. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι σε επίπεδο σχεδιασμού υπάρχουν ορισμένες θετικές εξελίξεις, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για έργα και παρεμβάσεις, οι οποίες ωστόσο είναι ερώτημα πότε θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε απτά αποτελέσματα.

 

Η δημοτική μας παράταξη ήταν παρούσα από την πρώτη στιγμή, και τις δύο ημέρες του Συνεδρίου. Παρακολουθήσαμε από κοντά και συμμετείχαμε σε όλες τις παράλληλες διεργασίες του Συνεδρίου. Κάναμε δύο παρεμβάσεις στις συνεδρίες για τις υποδομές και τις μεταφορές κατά την 1η μέρα, και την απασχόληση, τις επενδύσεις και τον τουρισμό κατά τη 2η ημέρα, αναλύοντας στρεβλώσεις και εμπόδια που δυσχεραίνουν την ανάπτυξη και καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.

 

Ποια συμπεράσματα βγάλαμε:

 

  1. Ο Δήμος Καβάλας οφείλει να είναι ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΠΑΡΩΝ στον δημόσιο διάλογο ειδικά με κυβερνητικούς παράγοντες, ώστε να θέτει δημόσια στα κέντρα λήψης αποφάσεων τις διεκδικήσεις του. Ως εκ τούτου, περιμέναμε από τη Δήμαρχο Καβάλας να κάνει μία ολοκληρωμένη παρουσίαση των επί σειρά ετών διεκδικήσεων του Δήμου μας σε όλους τους τομείς.

 

Αντίθετα, η Δήμαρχος Καβάλας ήταν για 2 ημέρες ΑΟΡΑΤΗ και περιορίστηκε στο να παρακολουθεί απλά και να “σχολιάζει” με χοντροκομμένες εξυπνάδες τις παρεμβάσεις των άλλων. Δεν έκανε καμία ουσιαστική παρέμβαση με τεκμηριωμένες προτάσεις, επιχειρήματα, σχέδιο. Για ακόμη μία φορά, η εικόνα της εκπροσώπησης του Δήμου από τη Δήμαρχο είναι εξαιρετικά προβληματική και δεν διαθέτει τη σοβαρότητα και τον δυναμισμό που χρειάζεται σε τέτοιες περιστάσεις.

 

  1. Είναι σαφές ότι υπάρχει έντονος ανταγωνισμός ανάμεσα στις πόλεις της Περιφέρειας, η καθεμιά από τις οποίες πιέζει για τα συμφέροντά της. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να παραμεριστούν τα δικά μας συμφέροντα, αν συνεχίζεται η “χαλαρότητα” με την οποία η Δημοτική Αρχή τα διαχειρίζεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόταση για ίδρυση σχολής εκπαίδευσης στελεχών του λιμενικού σώματος στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, την οποία διεκδικεί η Αλεξανδρούπολη. Εμείς τι κάνουμε;

 

  1. Οι χρηματοδοτήσεις δεν είναι ατελείωτες. Ο χρόνος για την ωρίμανση μελετών και έργων είναι εξαιρετικά πιεστικός. Όποιος δεν προλάβει, θα μείνει πίσω και “θα ζητιανεύει”.

 

Σε σχέση με συγκεκριμένες εξαγγελίες:

 

  1. Επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες μας για τη σύγχυση που υπάρχει σχετικά με τον οδικό άξονα Ε61. Ενώ δεν είναι καθαρό αν το Υπουργείο Μεταφορών έχει την κατασκευή του άξονα στις προτεραιότητές του σαν σύνολο, η Καβάλα, η Δράμα και οι Σέρρες δεν έχουν συνεννοηθεί για το τι ακριβώς διεκδικούν, ενώ παράλληλα η Δράμα ασκεί μόνη της πιέσεις για την οδική σύνδεση Δράμα – Αμφίπολη. Με παρέμβαση της δημοτικής μας παράταξης, ξεκαθαρίσαμε τα οφέλη από τη δημιουργία του άξονα Ε61 και προτείναμε μάλιστα να ενταχθεί η σύνδεση Δράμα – Αμφίπολη στον Ε61 ως κάθετος άξονας. Δυστυχώς, η Δημοτική Αρχή “έχει πετάξει την ασπίδα της διεκδίκησης” προ πολλού, με αποτέλεσμα το έργο να έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του…

 

  1. Οι σιδηροδρομικές συνδέσεις, η ολοκλήρωση της παραχώρησης των τμημάτων της χερσαίας ζώνης από το Υπουργείο Ναυτιλίας στον Δήμο και η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στο εμπορικό λιμάνι της Καβάλας φαίνεται πως βρίσκονται ψηλά στις άμεσες προτεραιότητες της πολιτικής των αρμόδιων Υπουργείων. Ωστόσο, είμαστε ακόμη πολύ πίσω με ευθύνη και της Δημοτικής Αρχής, η οποία δεν ασχολείται με τη συστηματική διεκδίκησή τους.

 

  1. Στη συνεδρία για την ποιότητα ζωής, παρουσιάστηκαν δύο πολύ σημαντικά προγράμματα χρηματοδότησης για τους Δήμους: το ένα αφορά στην επιχειρηματική αξιοποίηση κτιριακού αποθέματος των Δήμων για τουριστικές ή πολιτιστικές χρήσεις και το άλλο στην εκτέλεση έργων ύδρευσης και διαχείρισης απορριμμάτων. Είναι συνεπώς επιτακτική ανάγκη η Δημοτική Αρχή να προετοιμαστεί, για να εντάξει έργα προς όφελος του Δήμου και των δημοτών.

 

Μία απορία έχουμε: καταλαβαίνουν η Δήμαρχος Καβάλας και τα στελέχη της διοίκησης τι πρέπει να κάνουν; Με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία μας, μάλλον όχι…

 

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ”

Ο Επικεφαλής

 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

 

 

Δελτίο τύπου (απάντηση εκ μέρους της διοίκησης του δήμου Καβάλας)
” Η αποτυχημένη επιχείρηση απόδρασης του Μακη Παπαδοπουλου”

 

Ο κ. Παπαδόπουλος, στην απέλπιδα προσπάθεια του, να ξεφύγει από τα διαχρονικά εσωτερικά προβλήματα της παράταξης του, τα οποία τις τελευταίες ημέρες τον εξέθεσαν ανεπανόρθωτα σε όλη την κοινωνία και την αγορά του Δήμου μας, ψάχνει σανίδα σωτηρίας στις γνωστές του τακτικές, αναμασώντας τα ίδια και τα ίδια, και εκτοξεύοντας λάσπη προς πάσα κατεύθυνση.

Είναι γεγονός ότι η  παράταξη του στο δημοτικό συμβούλιο φυλλοροεί αφού ο μόνος σταθερός δημοτικός σύμβουλος είναι ο ίδιος! Ήδη σε σύνολο τριών δημοτικών συμβούλων είχαμε δυο παραιτήσεις και μια διαγραφή. Όταν δεν μπορείς να πείσεις και να εμπνεύσεις τους συμβούλους σου κάτι προφανώς δεν πάει καλά…

Έτσι η επιχείρηση απόδρασης από τα σημάδια αποσύνθεσης της παράταξης του, τον ανάγκασε με δελτίο τύπου να μας πει, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως η παρουσία του στο συνέδριο ξεπέρασε και αυτή των υπουργών και του ιδίου του πρωθυπουργού!

___

Στο διήμερο περιφερειακό συνέδριο παραγωγικής ανασυγκρότησης που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, η δημοτική αρχή, πέραν της κας δημάρχου, εκπροσωπήθηκε από δύο αντιδημάρχους, τους κκ Καλανταρίδη και Τουλκίδη την εντεταλμένη σύμβουλο κα Δρακονάκη και τον ειδικό της σύμβουλο κ Γιαρματζίδη, καλύπτοντας και τις παράλληλες συνεδρίες..

 

Θα πρέπει να γίνει γνωστό, πως η ατζέντα του συνεδρίου, διαμορφώθηκε στη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων πριν από τη διεξαγωγή του, όπου οι Δήμοι (και φυσικά ο δήμος Καβάλας, ένας από τους λίγους με δυναμική στρατηγική ατζέντα), κατέθεσαν με έγγραφο υπόμνημα τις προτάσεις τους και αφού είχαν προηγηθεί δύο συναντήσεις με το γραφείο του Πρωθυπουργού και μία συνάντηση στην ΠΕΔ στην οποία συζητήθηκαν διεξοδικά και καθορίσθηκαν οι κοινές θέσεις των Δήμων της Περιφέρειας.

 

Η δήμαρχος πραγματοποίησε τις προηγούμενες και τις επόμενες του συνεδρίου ημέρες -και βέβαια κατά την διάρκεια- συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς  για τα θέματα του δήμου, ενώ κατέθεσε την δημόσια παρέμβαση της προς τον υπουργό κ Σπίρτζη σύντομα και περιεκτικά και βέβαια δεν υπήρχε ανάγκη να φωτογραφηθεί για να αποδείξει την παρουσία της…

 

Στο περιθώριο του τετριμμένου πρωτοκόλλου ομιλιών σε τέτοιου είδους συνέδρια, πραγματοποιήθηκαν από τους εκπροσώπους του δήμου, συναντήσεις τόσο με τους υπουργούς όσο και με συμβούλους και υπηρεσιακά τους στελέχη για όλα τα φλέγοντα ζητήματα της πόλης όπως, ο ΧΥΤΑ και η ΜΕΑ, ο Ε61, η περιμετρική, η σιδηροδρομική Εγνατία, οι παραχωρήσεις χερσαίας ζώνης από το υπουργείο Ναυτιλίας κ.α.
Το γραπτό υπόμνημα του δήμου με όλα τα ζητήματα αυτά βρίσκεται ήδη σε όλα τα υπουργικά γραφεία.

Αν με τον όρο «παρέμβαση» ο κ Παπαδόπουλος εννοεί την ανάγνωση κειμένου στους τελευταίους κουρασμένους εναπομείναντες παρευρισκόμενους σε μία αίθουσα τότε πραγματικά έκανε 2 «παρεμβάσεις».  Καλό είναι βέβαια να γνωρίζει πως οι ουσιαστικές παρεμβάσεις σε τέτοιου είδους συνέδρια, δεν γίνονται δημόσια αλλά ιδιωτικά.

Οι «σιδηροδρομικές συνδέσεις, η ολοκλήρωση της παραχώρησης των τμημάτων της χερσαίας ζώνης από το Υπουργείο Ναυτιλίας στον Δήμο και η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στο εμπορικό λιμάνι της Καβάλας» που και ο ίδιος ομολογεί πως «φαίνεται πως βρίσκονται ψηλά στις άμεσες προτεραιότητες της πολιτικής των αρμόδιων Υπουργείων» βρίσκονται εκεί, ακριβώς επειδή η δημοτική αρχή ασχολείται συστηματικά με την διεκδίκησή τους.

Καλά θα κάνει για όσα θίγει, να διαβάσει πιο προσεκτικά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και τις δηλώσεις υπουργών για τον δήμο μας, που δείχνουν πως μια σειρά από θέματα που κυνήγησε η παρούσα δημοτική αρχή δρομολογούνται.

Αυτό προφανώς τον ενοχλεί!

 

Κατανοητή η προσπάθεια του να πείσει και να αποκτήσει αναγνώριση.

Για την ώρα πείθει μονάχα τον εαυτό του.Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close