ΑθλητικάΠρωτοσέλιδα

Προκήρυξη 10ο trail run δρόμος του νερού 2019

banner
Για δέκατη χρονιά διεξάγεται στην Καβάλα ο ορεινός αγώνας Δρόμος του Νερού – WaterTrailRun2019 στο πλαίσιο του φεστιβάλ υπαίθριων δραστηριοτήτων/outdoors activities festival με την ονομασία WoodWaterWild festival. Η ονομασία του αγώνα οφείλεται στο ότι το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής βαδίζει πάνω στον ιστορικό «Δρόμο του Νερού», ένα κατασκευαστικό έργο που υδροδοτούσε την πόλη της Καβάλας ήδη από τους Ρωμαϊκούς χρόνους και περιλαμβάνει λιθόχτιστα γεφύρια και το περίφημο υδραγωγείο της πόλης με τις 60 αψίδες. Σημαντικό επίσης μέρος της διαδρομής αποτελεί το πανέμορφο Περιβαλλοντικό Μονοπάτι της  Παλιάς Καβάλας.

Η διαδρομή

Ο αγώνας ξεκινά από την κεντρική πλατεία της πόλης της Καβάλας (Πλατεία Ελευθερίας), ακριβώς στο υψόμετρο της θάλασσας. Αρχικά η διαδρομή ακολουθεί τον ασφάλτινο δρόμο (Βενιζέλου, Κουντουριώτου), σχετικά χαμηλής ανωφέρειας, που περνά σε περίπου 400m μπροστά από τις Καμάρες (παλιό υδραγωγειο). Από το σημείο εκείνο και για το επόμενα 600m ο δρόμος κερδίζει γρήγορα υψόμετρο μέχρι να φτάσει στην εκκλησία του Τίμιου Σταυρού όπου για το υπόλοιπο 0,5 χλμ ασφάλτινου δρόμου ανηφορίζει με πολύ ηπιότερη κλίση.

Αρχικά συναντάμε το εκκλησάκι του  Αγίου Κωνσταντίνου και αμέσως μετά αρχίζει ο χωματόδρομος. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα βραχώδες τμήμα της διαδρομής που αφήνει τα τελευταία σπίτια της πόλης και ξεκινά να ανηφορίζει τον λόφο που οδηγεί στα πέτρινα γεφύρια της διαδρομής. Περνάμε το μεγάλο γεφύρι, (Υψομ.245m) με την κλίση απότομα να αυξάνει, μέχρι να φτάσουμε στο 5χλμ όπου  βρίσκουμε το 1ο στεκ υδροδοσίας. Συνεχίζει το μονοπάτι με ανηφορική κλήση για ένα χιλιόμετρο μέσα από μια κατάφυτη περιοχή με θάμνους και κωνοφόρα δέντρα που μας δίνουν επιπλέον ανάσες μέσα στη σκιά τους, για να καταλήξει στη συνέχεια στη θέση «μάνα του νερού». Ένα χιλιόμετρο μετά και συγκεκριμένα στο 9χλμ περίπου, συναντάμε το 2ο στεκ υδροδοσίας-τροφοδοσίας. Ακολούθως και αφού   πιάνουμε το υψομετρικό peak της διαδρομής στη θέση “Αυχένας”  (Υψομ.455m-KM:10) που είναι και το σημείο που ουσιαστικά σηματοδοτεί την αρχή της καθοδικής πορείας, όπου θα υπάρχει και το 3ο στεκ υδροδοσίας. Aρχίζουμε να διακρίνουμε στα αριστερά μας τον κάμπο των Φιλίππων, έχοντας στα αριστερά του το Παγγαίο και στα δεξιά του το Φαλακρό.  Τραβερσάροντας αριστερά από το ρέμα της Παλιάς Καβάλας και χάνοντας ύψος με γρήγορο ρυθμό ανάμεσα σε θαμνώδη κυρίως βλάστηση, συναντούμε μετά από 3,5 περίπου χιλιόμετρα το 4ο στεκ, στο χαμηλότερο σημείο της διαδρομής από τότε που αφήσαμε την Καβάλα (Υψομ.130m-KM:13,7). Στο σημείο αυτό θα υπάρχει «κόφτης» για όσους αθλητές υπερβούν το όριο των 3 ωρών. Έχοντας πια μπροστά μας το τελευταίο  κομμάτι του αγώνα (6χλμ), αποχωριζόμαστε για πολύ λίγο το χώμα (300m ασφάλτου), περνάμε από το εγκαταλειμμένο λατομείο και ξεκινάμε την μεγάλη, τελική μας άνοδο. Μπαίνοντας στο Περιβαλλοντικό Μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας, με σύμμαχο τη σκιά των πελώριων δέντρων και τη δροσιά του νερού, ανεβαίνουμε σε υψόμετρο(Υψομ.360m-KM:17,4). Μόλις συναντήσουμε τον παραδοσιακό Νερόμυλο όπου υπάρχει και το 5ο στεκ υδροδοσίας, συνεχίζουμε προς την βορειοδυτική έξοδο του μονοπατιού και βλέπουμε τα πρώτα σπίτια του χωριού, όπου απομένουν πια 1.650 m σε ασφάλτινο δρόμο για να τερματίσουμε στην πλατεία της Παλαιάς Καβάλας (Υψομ.365m-KM:19,7).

  • Ημερομηνία: Σάββατο, 22 Ιουνίου 2019
  • Ώρα: 17:00
  • Αφετηρία: Κεντρική Πλατεία Καβάλας
  • Τερματισμός: Πλατεία Παλιάς Καβάλας
  • Απόσταση: 19 χλμ
  • Χρονικό Όριο: 4 ώρες
  • Θετική Υψομετρική διαφορά: 783m
  • Κόστος συμμετοχής: 15€


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close