Photo-Synthesis

ΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα

Πρόσκληση για τις εκδηλώσεις παρουσία των Οικουμενικού Πατριάρχη, Αρχιεπίσκοπου Αθηνών πόσης Ελλάδος και Μητροπολίτη Κιέβου

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ κ. ΣΤΕΦΑΝΟ

«Να χαίρεσθε πάντοτε με την χαρά που δίνει η κοινωνία με τον Κύριο. Θα το πώ και πάλι: Να χαίρεσθε» (Φιλ. 4,4).

Με αυτά τα χαρούμενα λόγια τα οποία απευθύνει ο άγιος Απόστολος Παύλος, ο ιδρυτής και πολιούχος μας, στην προς Φιλιππησίους επιστολή του, απευθύνω και σε σάς, αυτό το εγκάρδιο πατρικό και ευχητικό μήνυμά μου για την αγάπη, την χαρά και την ειρήνη, για να έχετε ανάμεσά σας μαζύ με τις οικογένειες σας, «την άκτιστη χάρη του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, την αγάπη του Θεού και Πατρός, και την κοινωνία του αγίου Πνεύματος», πάντοτε μέσα στην «Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία μας».

Έχοντας, λοιπόν, αυτή την συναίσθηση και την ζωντανή μετοχή μας, μέσω των ιερών Μυστηρίων της Εκκλησίας του Χρστού μας, σαν γνήσια Μέλη τού Σώματός του, γινόμεθα εφέτος κοινωνοί και τού μεγίστου και χαρμοσύνου γεγονότος τού πρώτου επισήμου εορτασμού των αγίων της Θάσου, των οσίων Λουκά, Ευθυμίου, Δανιήλ και Ευφροσύνου, του ενδόξου Νεομάρτυρος Ιωάννου και της ενδόξου Χάιδως της ομολογητρίας, πού με την απαραίτητη διαδικασία μέσω της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και μετά από σχετικό αίτημά μου ωρίσθηκε να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο.

Γράφει ο Απόστολος Παύλος στην πρώτη προς Κορινθίους επιστολή του : «Ο Θεός συναρμολόγησε το σώμα δίνοντας μεγαλύτερη τιμή στα μέλη εκείνα πού υστερούν. Έτσι ώστε να μην υπάρχη πόλεμος μέσα στο σώμα, αλλά τα μέλη να φροντίζουν το ένα το άλλο. Πραγματικά, όταν υποφέρει ένα μέλος, συμπάσχουν όλα τα υπόλοιπα μέλη και όταν τιμάται ένα μέλος, χαίρονται μαζύ του όλα τα υπόλοιπα μέλη. Σείς όλοι μαζύ αποτελείτε το σώμα τού Χριστού, και είσθε μέλη του, ο καθένας σας χωριστά» (Κορ. Α’ 13, 24β-27).

Για τον επίσημο, λοιπόν, αυτόν εορτασμό από το Σάββατο 3η έως τήν Τρίτη 6η Σεπτεμβρίου, μετά από την πρόσκλησή μου, και μετά από τις σχετικές ενέργειες μέσω τής Ιεράς Συνόδου τής Εκκλησίας τής Ελλάδος, θα έλθουν στον ευλογημένο τόπο μας, ό Παναγιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ και ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ.

Το Σάββατο στη μία (1) το μεσημέρι, όλοι εμείς, ο Παναγιώτατος, οι Μακαριώτατοι, οι Άρχοντες, ο ιερός Κλήρος και ο ευσεβής Λαός θα υποδεχθούμε με ευλάβεια και μεγάλη συγκίνηση, αλλά και με μοναδική μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα την ιερά Εικόνα τών αγίων τής Θάσου στον Λιμένα τής Θάσου και στη συνέχεια θα την μεταφέρωμε στον ιερό Ναό Κοιμήσεως τής Θεοτόκου Παναγίας τής Θάσου όπου και θα γίνη η επίσημη Δοξολογία. Την Κυριακή το πρωί θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον ίδιο ιερό Ναό.

Το ένδοξο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, η Νέα Ρώμη, η Κωνσταντινούπολη, το Βυζάντιο, η αγία Σοφία, η Μικρά Ασία, η Καππαδοκία, ο Πόντος, η Έφεσος και η Σμύρνη, η Πάτμος, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, οι ένδοξοι και ευσεβείς αυτοκράτορες, τα όνειρα και οι ελπίδες των μαρτυρικών προγόνων μας, οι Οικουμενικές Σύνοδοι, τα Δόγματα τής Ορθοδοξίας, η αίγλη και η τιμή προς τις ιερές Εικόνες και τα ιερά Λείψανα τών αγίων μας, τών αγίων ιεραρχών, τών οσίων, τών μαρτύρων, ο άγιος Μέγας Κωνσταντίνος και ο Ιουστινιανός, εμφανίζονται και πάλι μπροστά μας, στο πρόσωπο τού Πατριάρχη τού Γένους μας.

Η αγιωτάτη Εκκλησία τής Ελλάδος, δια τού Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ, και η μαρτυρική και πολύπαθη πατρίδα μας, ο Ομηρος, ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης, ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης και ο Περικλής, ο Δημοσθένης και ο δίκαιος Αριστείδης, ο Παρθενώνας και οι Δελφοί, τα Μοναστήρια μας και οι Εκκλησίες μας, οι ιερές Εικόνες τής Παναγίας μας, και τα ιερά Λείψανα τών αγίων μας, το μεγαλείο των ηρώων τής πίστεως και τής πατρίδος μας, τα ένδοξα και τιμημένα Νησιά μας, τού Αιγαίου και τού Ιονίου Πελάγους, ο Μορηάς και η Ρούμελη, η Θεσσαλία, η Ηπειρος, η Ελληνικωτάτη Μακεδονία και η Θράκη μας, και οασκητικώτατος και ευσεβέστατος πρώτος Κυβερνήτης τής Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας, μαζύ με την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ πού μάς εχάρισε ο θεός και οι αγώνες και οι θυσίες των προγόνων μας, μάς συγκινούν και μάς υπενθυμίζουν αυτό πού είπε ο Διονύσιος Σολωμός : «Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα αισθανθής μέσα σου να λαχταρίζη κάθε είδος μεγαλείου».

Η αγιωτάτη και μαρτυρική Εκκλησία τής Ουκρανίας, πού βάλλεται από τον σύγχρονο πόλεμο και την καταστροφή, ο Μέγας και άγιος Φώτιος, ο Σοφός αυτός Πατριάρχης τής πόλεως τού Κωνσταντίνου, η ιεραποστολή, ο άγιος Βλαδίμηρος, ο εκχριστιανισμός των Ρώς κατά τον 9° αιώνα μ.Χ. από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, η Χερσώνα τής Κριμαίας, τα εκατομμύρια των χριστιανών και των αγίων και μαρτύρων τής Ουκρανικής γης, οι όσιοι και οι ασκητές, ο άγιος Λουκάς τής Κριμαίας, με την παρουσία του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ θα είναι μπροστά μας.

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,

Η Ορθοδοξία, ο Ελληνισμός, η Ιστορία, η Τέχνη, ο Πολιτισμός, τα Γράμματα, το Θέατρο, η Επιστήμη και η Ελληνική Γλώσσα, θα ευρίσκωνται μαζί μας, αυτές τίς πρώτες ημέρες τού Σεπτεμβρίου, η καρδιά τής Ορθοδόξου Πίστεώς μας θα χτυπά στην ιερά μας Μητρόπολη, στην πρώτη χριστιανική και αποστολική Εκκλησία των Φιλίππων, την οποία ίδρυσε ο μέγας απόστολος των Εθνών, ο Πρωτοκορυφαίος άγιος Παύλου. Αυτός, ο μέγας πολιούχος και προστάτης μας, με πολλή αγάπη και προσευχή, γράφει στην πρώτη επιστολή του προς τούς Κορινθίους : «Και τώρα, αδελφοί μου, σάς ζητώ, στο όνομα τού Κυρίου μας Ιησού Χριστού να είσθε όλοι σύμφωνοι μεταξύ σας και να μην υπάρχουν ανάμεσά σας διαιρέσεις, αλλά να είσθε ενωμένοι με μία σκέψη και με ένα φρόνημα» (Α’ Κορ. 1,10).

Σε όλη αυτή την πάνδημη πνευματική μας αγαλλίαση θα είναι μαζύ μας, Μητροπολίτες και Επίσκοποι, κληρικοί και λαϊκοί, οι Αρχές τού τόπου μας και ο ευσεβής και ευγενικός λαός μας, οι άνθρωποι τού Πνεύματος και τής Επιστήμης, ο Στρατός μας, το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική, οι Δήμοι και η Περιφέρεια. Μα πάνω απ’ όλα, μάς προστατεύουν, μάς σκεπάζουν και πρεσβεύουν για εμάς, οι ΑΓΙΟΙ τής ΘΑΣΟΥ, οι όσιοι Λουκάς, Ευθύμιος, Δανιήλ και Ευφρόσυνος, και οι μάρτυρες Ιωάννης και Χάιδω, τούς οποίος τιμάμε για πρώτη φορά στον ευλογημένο τόπο μας.

ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΩ ΝΑ ΕΛΘΕΤΕ:

  • ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ στη 1 το μεσημέρι στον Λιμένα τής Θάσου για τήν ΥΠΟΔΟΧΗ : α) τού Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, τού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πόσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ, τού Μητροπολίτου Κιέβου και πόσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ, και της Ιερός Εικόνος τής ΣΥΝΑΞΕΩΣ τών ΑΓΙΩΝ τής ΘΑΣΟΥ, καί β) στις 2 το μεσημέρι, τήν ίδια μέρα, στόν ιερό Ναό τής Κοιμήσεως τής Θεοτόκου τής ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΘΑΣΟΥ όπου θα γίνη η επίσημη ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ.
  • ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ από τις 7 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι στον Όρθρο, στην ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ στον ιερό Ναό τής Κοιμήσεως τής Θεοτόκου τής ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΘΑΣΟΥ και στη συνέχεια στην ολιγόλεπτη παρουσίαση τού Εκκλησιαστικού Κειμηλιαρχείου «ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΚΛΕΟΣ» μέσα στον ιερό Ναό πού είναι αφιερωμένο στον μακαριστό προκάτοχό μου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρό ΠΡΟΚΟΠΙΟ.

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

  • Στις 5.30 το απόγευμα στον ιερό καθεδρικό Ναό του αγίου Αποστόλου ΠΑΥΛΟΥ τής Καβάλας για τήν ΥΠΟΔΟΧΗ του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ και τού Μητροπολίτου Κίεβου και πόσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ και στήν επίσημη ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ πού θα επακολουθήση.
  • Στις 7.30 το απόγευμα στην ιερά Μονή τού αγίου Σίλα για τήν τέλεση Τρισάγιου από τόν Οικουμενικό μας Πατριάρχη επί τού τάφου τού μακαριστού Μητροπολίτου ΦΝΘ κυρού ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ και στή συνέχεια για τήν παρουσίαση τών ποιμαντορικών Εγκυκλίων τού μακαριστού προκατόχου μου σε δύο καλαισθήτους Τόμους.
  • Στις 9 μ.μ. στό αρχαίο θέατρο τών Φιλίππων στη μουσική Εκδήλωση και Συναυλία για τήν Νεότητα «ΠΑΜΕ ΞΑΝΑ ΣΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ» με τήν συμμετοχή τής μεικτής Χορωδίας και Ορχήστρας τού ιερού Ναού αγίου Ιωάννου τού Χρυσοστόμου Θεσσαλονίκης με ερμηνευτές τόν κ. Κώστα Μακεδόνα και τήν κ. Γεωργία Νταγάκη, και τήν Χορωδία τών μαθητών και μαθητριών τού Μουσικού Σχολείου τής Καβάλας.

Σάς περιμένομε όλους και όλες.

Με εγκάρδιες πατρικές ευχές και ευλογίες,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

V Ο ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ & ΘΑΣΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

 

Ετικέτες


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close