ΠολιτικήΠρωτοσέλιδα

Προτάσεις κατέθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου στον Πρωθυπουργό

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγη ώρα στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης με παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και φορέων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρευρέθη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας. Ο κ. Δέμπας κατέθεσε στον πρωθυπουργό τις προτάσεις του Επιμελητηρίου σχετικά με την επιχειρηματικότητα της περιοχής μας.

Οι προτάσεις του Επιμελητηρίου:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ

Σας υποβάλλουμε όσο πιο συνοπτικά γίνεται τις βασικές θέσεις και προτεραιότητες του Επιμελητηρίου Καβάλας, σε θέματα υποδομών, και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, για την περιοχή μας, τα οποία χρήζουν άμεσης παρέμβασης και αποτελεσματικής υλοποίησης τους.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, που το συναντάμε καθημερινά πλέον, είναι η λειτουργία της Πολεοδομίας Καβάλας, όπου έχουμε τραγικές καθυστερήσεις τουλάχιστον 2 χρόνων και όταν εμπλέκονται και άλλες υπηρεσίες όπως Αρχαιολογία και Δασαρχείο να ξεπερνάμε τα 3 και 4 χρόνια. Δεν μπορεί να έχουν σωρευθεί επενδυτικά σχέδια, που πολλά εξ αυτών είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και στον Αναπτυξιακό που ξεπερνούν τα 80 εκ € και να μην μπορούν να ξεκινήσουν την υλοποίηση τους. Σε συνεργασία και με το Τεχνικό Επιμελητήριο έχουμε σχετικές προτάσεις, και ζητάμε την παρέμβαση σας προκειμένου να βρεθεί η σχετική λύση

Όσον αφορά την Περιφέρεια της Α.Μ.Θ. και την Καβάλα για έργα υποδομών:

 • Το βασικό αναπτυξιακό έργο υποδομής είναι η σύνδεση του Εμπορικού Λιμένα Καβάλας «Φίλιππος», με το σιδηροδρομικό δίκτυο και η νέα σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Καβάλας.
 • Δημιουργία κτιριακών υποδομών στο Εμπορικό Λιμάνι Φίλιππος και η μεταφορά όλων των Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών (Τελωνείο) καθώς και Δημιουργίας Εμπορευματικού Κέντρου.
 • Η ολοκλήρωση των κάθετων αξόνων και ιδιαίτερα της Εξοχής- Δράμας – Καβάλας και της Νυμφαίας – Κομοτηνής – Εγνατίας οδού που βοηθάει στην διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων
 • Άρση της απαγόρευσης διέλευσης λεωφορείων από τον συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας
 • Σύνδεση με τον αγωγό φυσικού αερίου (κυρίως Βιομηχανική περιοχή και βιοτεχνικές μονάδες, αλλά και στις πόλεις μας)
 • Δημιουργία Κόμβου εξόδου στην Εγνατία οδό και αναβάθμιση του οδικού άξονα προς Διεθνές Αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» και λιμάνι Κεραμωτής όπου πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες διέρχονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πέρα από τα παραπάνω και όσον αφορά την επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια μας, επειδή οι προηγούμενοι αναπτυξιακοί Νόμοι απέτυχαν στο να κρατήσουν ενεργές και κερδοφόρες τις επενδύσεις που έγιναν, θα πρέπει να ενσωματωθούν μια σειρά από λειτουργικά κίνητρα τα οποία είναι αναγκαία για την στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μας, σε μια από τις πιο φτωχές Περιφέρειας της χώρας. Επιγραμματικά:

 • επιδότηση ενεργειακού κόστους με μειωμένο τιμολόγιο στο επαγγελματικό ρεύμα
 • επιδότηση κόστους μεταφοράς (μέσω μείωσης τελών κυκλοφορίας & επιστροφή φόρου στα καύσιμα)
 • η επιδότηση του κόστους εργασίας και της απασχόλησης και όχι της ανεργίας, να είναι άμεση προς τις επιχειρήσεις, μέσω της μείωσης ή συμψηφισμού των εισφορών, και παράλληλα εκταμίευση στις επιχειρήσεις των οφειλομένων από προηγούμενα έτη
 • ισχυρότερα κίνητρα σε επιχειρήσεις που έχουν άμεσο εξαγωγικό προσανατολισμό
 • Πάταξη του παραεμπορίου και λαθρεμπορίου, στις πύλες εισόδου με βελτίωση των υποδομών κατασταλτικού ελέγχου χερσαία και θαλάσσια, με σύγχρονα μηχανήματα όπως είναι τα scanner και την διοικητική ενοποίηση όλων των διευθύνσεων εμπορίου και των ελεγκτικών μηχανισμών και η δημιουργία μιας κεντρικής δομής με την σύσταση ειδικού Σώματος Δίωξης Παρεμπορίου,
 • Την άμεση καταβολή, που από το δεύτερο εξάμηνο του 2010 δεν έχει καταβληθεί της επιδότησης των χρεωστούμενων επιδοτήσεων του κόστους μισθοδοσίας 12% στις επιχειρήσεις, μέσω του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) ή τουλάχιστον τον συμψηφισμό αυτών με άλλες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς το ελληνικό δημόσιο.
 • Την στήριξη σας στην δημιουργία Πανελλήνιας Έκθεσης αλιείας και αλιευμάτων στην Καβάλα, όπου διαθέτουμε μία από τις μεγαλύτερες ιχθυόσκαλες της χώρας καθώς και εκθεσιακό κέντρο.

Ελπίζουμε σε στενή συνεργασία μαζί σας καθώς και με τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου όλα τα παραπάνω ουσιώδη ζητήματα να τύχουν επίλυσης, προς όφελος της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας και κοινωνίας.

Θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια σας για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close