ΚοινωνικάΠολιτική

Πρώτη δημόσια παραδοχή για υψηλά νιτρικά στο νερό της δημοτικής ενότητας Φιλίππων

«Αναγκάστηκαν» να φέρουν το θέμα της ποιότητας νερού σε σύσκεψη

banner

Πριν από μερικά χρόνια χαρακτηρίζονταν «γραφικοί» όσοι ανησυχούσαν για τον υψηλό δείκτη νιτρικών στο πόσιμο νερό.  Η διοίκηση επικαλούμενη το επιτρεπόμενο όριο αρνιόταν χαρακτηριστικά να αναφέρει το γεγονός ότι παρατηρούνται μετρήσεις πάνω των ορίων και όσοι εξέφραζαν τις ανησυχίες τους ήταν «αντίπαλοι».

Τελικά, μετά και από την παρέμβαση του νομίατρου Καβάλας , έστω και αργά, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη και συζήτηση για την ποιότητα του νερού και τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η σύσκεψη παρουσία (μεταξύ άλλων) του περιφερειάρχη, της δημάρχου Καβάλας, του προέδρου της ΔΕΥΑΚ, του διευθυντή Υγείας Καβάλας και του προέδρου του αγροτικού συλλόγου Καβάλας, δεν έβγαλε κάποια σημαντική είδηση. Περισσότερο θα έλεγε κανείς ότι ήταν μια «καθυστερημένη ομολογία» ότι υπάρχει πρόβλημα, το οποίο σύμφωνα με τους ομιλητές οφείλεται στην λίπανση και στην ανομβρία!

Επί της ουσίας, το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, σε σημείο μάλιστα να υπάρχει η δυνατότητα ένταξης της περιοχής μας σε πρόγραμμα απονιτροποίησης από το 2013. Δυστυχώς οι αρμόδιοι της Περιφέρειας και του δήμου Καβάλας όχι μόνο δεν προχώρησαν στην ένταξη στο πρόγραμμα απονιτροποίησης με το οποίο, από τη μία,  θα μειωνόταν η λίπανση και από την άλλη θα εξασφαλιζόταν και το εισόδημα των αγροτών (μέσω επιδομάτων από το πρόγραμμα) αλλά φτάσαμε σήμερα, το 2017, να θεωρούμε «υπεύθυνους» και τους αγρότες οι οποίοι φυσικά και δεν παρανομούν προσπαθώντας να εξασφαλίσουν το εισόδημα τους συμβουλευόμενοι  τους γεωπόνους.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ είπε ότι η μόνιμη λύση θα δοθεί με την υδροδότηση των χωριών του πρώην δήμου Φιλίππων από τις πηγές Κεφαλαρίου, η μελέτη της οποίας ολοκληρώνεται τον   Οκτώβριο. Αναφέρθηκε επίσης σε μία γεώτρηση στο Νέο Ζυγό που εξετάζεται για να δώσει λύση στο πρόβλημα των νιτρικών στον Ζυγό.

Για την υδροδότηση από τις πηγές Κεφαλαρίου μιλάμε εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια και αντιλαμβανόμαστε ότι η ολοκλήρωση της μελέτης δεν σημαίνει και κατασκευή του έργου. Τουλάχιστον για τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια το έργο δεν πρόκειται να γίνει, μιας και δεν γνωρίζει κανείς από πού θα χρηματοδοτηθεί ή ποια προβλήματα θα προκύψουν στη συνέχεια.

Στη συζήτηση ήταν και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ζυγού ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια, μαζί με τους συλλόγους και τους κατοίκους του χωριού αγωνίζονταν να πείσουν τη διοίκηση να δώσει λύσεις στο πρόβλημα. Όπως είπε, από το 2015 έχει επισημάνει το πρόβλημα και έχει ενημερώσει όλους τους αρμοδίους.

Επί της ουσίας, η σημερινή διοίκηση του δήμου Καβάλας αλλά και η προηγούμενη, μαζί με τις διοικήσεις της ΔΕΥΑΚ, αρνιόντουσαν συστηματικά έστω να αποδεχθούν δημόσια το πρόβλημα ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ζητούσαν «να κλείσουν τα στόματα»  όσων αναφέρουν ότι «το νερό έχει πρόβλημα».

Σήμερα, μετά από πολλά χρόνια απραξίας και σιωπής, μιλούν δημόσια για το πρόβλημα που αφορά την υγεία των κατοίκων, κάτι που κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να γίνει πολλά χρόνια νωρίτερα.

 

Η τελευταία γενιά που πίνει νερό από τη βρύση

 

Ο καθηγητής Υδρογεωλογίας Ιωάννης Διαμαντής, ο οποίος εδώ και 8 μήνες εκπονεί μελέτη για την προστασία του νερού της περιοχής από τα νιτρικά, τόνισε ότι αυτό που λείπει αυτή τη στιγμή είναι τα μακροπρόθεσμα, αλλά και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, καθώς και μια ολοκληρωμένη υδρογεωλογική μελέτη για όλο το Νομό Καβάλας που να προσδιορίζει ακριβώς με σαφήνεια τον τρόπο διαχείρισης του υδροφόρου ορίζοντα, σε συνάρτηση με την κλιματική αλλαγή. Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας όλων των σημείων ύδρευσης.

«Θεωρώ ότι είμαστε η τελευταία γενιά που πίνει νερό από τη βρύση, γι’ αυτό καθίσταται άμεση η ανάγκη να εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα», δήλωσε ο καθηγητής.Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close