Πολιτική

“Λαϊκή Συσπείρωση”:
Ερωτήσεις για το φυσικό αέριο προς τη διοίκηση του δήμου Καβάλας

banner

 

Με επιστολή που υπογράφεται από την επικεφαλής  της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Καβάλας, Χρήστο Ποτόλια, και αφορά τις εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου, υποβάλλονται προς τη διοίκηση του δήμου Καβάλας ορισμένα ερωτήματα. Η επιστολή κοινοποιήθηκε  στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και στον δήμαρχο Καβάλας.

 

 Η επιστολή  αναφέρει τα εξής:

 

 

ΘΕΜΑ: «ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ»

Σύμφωνα με το site του ΔΕΣΦΑ Α.Ε. (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, ο οποίος από το Δεκέμβριο του 2018 πούλησε το 60% των μετοχών του στις SNAM ITAΛIAΣ, Fluxys BEΛΓIOY, ENAGAS  IΣΠANIAΣ και το 6% στον όμιλο KOΠEΛOYZO), σελίδα 32, μέχρι σήμερα, για την «Εγκατάσταση Μ/R Καβάλας», δηλαδή την «εγκατάσταση ενός σταθμού M/R 70/19 στον χώρο του βανοστασίου της Καβάλας, με σκοπό την τροφοδότηση της πόλης της Καβάλας και των παρακείμενων πόλεων Παλιό και Ελευθερούπολη», «…δεν έχει ληφθεί ακόμα η Απόφαση κατασκευής. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης θα συμβαδίσει με την ανάπτυξη του κατάντη συστήματος διανομής». Ωστόσο, σε πρόσφατη συνέντευξή του σε Ρ/Σ της πόλης μας, τοπικός βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος δήλωσε ότι ο ΔΕΣΦΑ έβαλε τελικά στον άμεσο προγραμματισμό του την κατασκευή του συγκεκριμένου σταθμού, ο οποίος μάλιστα, σύμφωνα με όσα είπε, θα τροφοδοτεί το εργοστάσιο της ΒΦΛ, τα σπίτια και οι βιοτεχνίες της Καβάλας.

Είναι, βεβαίως, γνωστό ότι η συμβατική «υποχρέωση» του ΔΕΣΦΑ τελειώνει με την εγκατάσταση του εν λόγω σταθμού, ενώ ο προγραμματισμός για την ανάπτυξη του κατάντη συστήματος διανομής,  κατασκευή δηλ. και ολοκλήρωση του εν συνεχεία δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης από τον πιο πάνω σταθμό προς την πόλη μας, έχει ανατεθεί και αποτελεί «υποχρέωση» της ΔΕΔΑ, η οποία δεν έχει ανακοινώσει τίποτε σχετικό.

Με δεδομένο ό,τι 

  • για τα δίκτυα μέσης και χαμηλής πίεσης (οικιακή χρήση) ολόκληρης της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, συμπεριλαμβανομένων και των Σερρών, την βασική υποδομή την είχε κάνει και πληρώσει ο ΔEΣΦA, όταν ήταν ακόμη ΔEKO,  και ότι αυτή την περίοδο τα δίκτυα επεκτείνονται σε ΔPAMA, ΣEPPEΣ, KOMOTHNH, ΞANΘH και AΛEΞANΔPOYΠOΛH με στόχο την ταχύτερη δυνατή έναρξη της κερδοφορίας της ΔΕΔΑ.
  • για την Καβάλα μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτε.

ρωτάμε τη διοίκηση του Δήμου: 

  1. Γνωρίζει για ποιούς λόγους και με τίνος απόφαση αποκλείστηκε η πόλη της Καβάλας, κατοικίες και επιχειρήσεις, από την τροφοδοσία με φυσικό αέριο;
  2. Ποια είναι η θέση της για το θέμα της άμεσης εισαγωγής φυσικού αερίου στην πόλη μας,  τι ενέργειες έχει κάνει ως τώρα για το θέμα και τι πληροφορίες διαθέτει;
  3. Είναι διατεθειμένη να δει π.χ. τον Ιταλό ΔIEYΘYNONTA ΣYMBOYΛO του ΔΕΣΦΑ κ. Nicola Batilana, καθώς και τη διοίκηση της ΔΕΔΑ, για να ζητήσει σχετική ενημέρωση, για να διαπιστώσει, πιο συγκεκριμένα, αν υπάρχει προοπτική και σχέδιο-πρόγραμμα να φθάσει το φυσικό αέριο και στην όμορφη πόλη μας; 

 

Καβάλα20-02-2020

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣΣχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close