Photo-Synthesis

ΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα

Σε ποιους θα ξεκινήσει άμεσα η χορήγηση τρίτης δόσης

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές
Στην τελική ευθεία βρίσκεται το επί μέρους επιχειρησιακό σχέδιο της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου για τη λοίμωξη covid-19 στους πολίτες.

Στη σημερινή τους συνεδρίαση τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού θα ολοκληρώσουν την εισήγησή τους προς τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές για την προτεραιοποίηση των ομάδων του πληθυσμού που πρέπει να λάβουν την επιπλέον (τρίτη) δόση.

Η Εθνική Επιτροπή έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά για τη χορήγηση τρίτης δόσης στους ανοσοκατασταλμένους, στους φιλοξενούμενους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) καθώς και στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών. Ανάλογη εισήγηση αναμένεται να «κλειδώσει» σήμερα και για τη θωράκιση με επιπλέον δόση εμβολίου όλων των υγειονομικών εργαζόμενων καθώς και των πολιτών κάτω των 60 χρόνων, με τη διαδικασία να υλοποιείται με ταχύ ρυθμό για την ενίσχυση του τείχους ανοσίας.

H Επιτροπή κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις της αποφάσισε ότι θα χορηγείται η αναμνηστική δόση στους πολίτες άνω των 60 χρόνων μετά τη συμπλήρωση έξι μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης και σε εκείνους ηλικίας κάτω των 60 χρόνων μετά τη συμπλήρωση οκτώ μηνών από τον πλήρη εμβολιασμό τους.

Εάν, για παράδειγμα, κάποιος πολίτης από την πρώτη ηλικιακή ομάδα, δηλαδή άνω των 60 χρόνων, εμβολιάστηκε πλήρως τον περασμένο Φεβρουάριο, έχει δυνατότητα επαναληπτικού εμβολιασμού από τον τρέχοντα μήνα και μετά.

Για τους πολίτες κάτω των 60 χρόνων, που ξεκίνησαν να εμβολιάζονται κυρίως από τον Απρίλιο και μετά, τα ραντεβού για την τρίτη δόση θα κλείνονται κυρίως για το επόμενο έτος. Σε κάθε περίπτωση όμως η παρέλευση του οκταμήνου από τη δεύτερη δόση εμβολίου θα σηματοδοτεί για τους πολίτες τη δυνατότητα για πρόσβαση στην πλατφόρμα και προγραμματισμό ραντεβού.

Η τελική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού δίνει το σήμα για να ξεδιπλωθούν συγκεκριμένες επιχειρησιακές δράσεις στο πεδίο των εμβολιασμών. Για παράδειγμα, τα εμβολιαστικά κέντρα στα νοσοκομεία ετοιμάζονται να υποδεχθούν και πάλι τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς τους οποίους είχαν θωρακίσει με το εμβόλιο από τον περασμένο Μάρτιο στοχευμένα στις κλινικές στις οποίες παρακολουθούνταν. Ενώ και οι κινητές μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς όπως και στην αρχή της «Ελευθερίας», τον περασμένο Ιανουάριο, για να καλύψουν τους περίπου 20.000 διαμένοντες στις ΜΦΗ.

Εκκίνηση για τη χορήγηση της τρίτης δόσης

Από σήμερα, ωστόσο, η πλατφόρμα emvolio.gov.gr θα ανοίξει για την πρώτη κατηγορία πολιτών για την οποία οι επιστημονικές μελέτες έδειξαν την ανάγκη χορήγησης επαναληπτικής δόσης, λόγω της μειωμένης ανοσιακής απάντησης στον εμβολιασμό.

Οι περίπου 285.000 ανοσοκατασταλμένοι, μια ευρεία κατηγορία πολιτών με εξασθενημένο ανοσοποιητικό (αμυντικό) σύστημα, είναι η πρώτη ομάδα που αποκτά πρόσβαση από σήμερα στην πλατφόρμα για τον προγραμματισμό του ραντεβού για την αναμνηστική δόση εμβολίου –έλαβαν από χθες τη σχετική υπενθύμιση με μήνυμα και στο κινητό τους. Πρόκειται για μεταμοσχευμένους συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν θεραπεία, νεφροπαθείς, που βρίσκονται σε αιμοκάθαρση και τέλος ασθενείς με χρόνια σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν ανοσοανεπάρκεια ή λαμβάνουν ειδική θεραπεία που μειώνει την ανοσιακή αντίδραση, καθιστώντας τους ευάλωτους. Μάλιστα, για τους ανοσοκατασταλμένους είναι εφικτός ο εμβολιασμός με την τρίτη επαναληπτική δόση μέσα σε έναν μήνα από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Μέσα στις επόμενες ημέρες καταρτίζεται επίσης το…δρομολόγιο των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ προς τους οίκους ευγηρίας της χώρας, σε συνεργασία με τις διοικήσεις τους.

Τη σκυτάλη της διαδικασίας θα «παραλάβουν» στη συνέχεια περίπου 3,1 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων, οι οποίοι θα μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους για την επαναληπτική δόση εφόσον έχει παρέλθει εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Το μοντέλο προτεραιοποίησης των ηλικιωμένων που ακολουθήθηκε στην εκκίνηση της «Ελευθερίας» τον περασμένο Ιανουάριο για την πρώτη δόση εμβολιασμού (δηλαδή αρχικά ο εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας 85 χρόνων και άνω, μετά της ομάδας 80-84 χρόνων, 75-79 κοκ μέχρι την ομάδα ηλικίας 64-60 χρόνων) παραμένει έτοιμο προς ενεργοποίηση. Ωστόσο, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να ανοίξει ταυτόχρονα σε όλους η πλατφόρμα για το τρίτο ραντεβού, καθώς υπάρχει απόθεμα τουλάχιστον 4 εκατομμυρίων εμβολίων και η δυνατότητα για τη διενέργεια εμβολιασμών.

Ο διπλός στόχος της θωράκισης των υγειονομικών

Περίπου 120.000 υγειονομικοί εργαζόμενοι θα ενταχθούν και πάλι στην εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία», καθώς θα κληθούν να λάβουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τη λοίμωξη covid-19. Για σημαντικό αριθμό αυτών έχει παρέλθει το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους κατά τον περασμένο Ιανουάριο- Φεβρουάριο, οπότε μπορούν να ενταχθούν και στον σχεδιασμό που αφορά τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων.

Ετικέτες


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close