ΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα

Σήμερα…102 χρόνια από της ιδρύσεως του Δήμου Καβάλας

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

Σαν σήμερα, πριν 102 χρόνια, την 3η Δεκεμβρίου του 1918, δημοσιεύτηκε το Βασιλικό Διάταγμα της σύστασης του Δήμου Καβάλας στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Εκατόν δυο χρόνια Δήμος Καβάλας, 102 χρόνια άλλοτε ζοφερά και πέτρινα άλλοτε χαρούμενα και ελπιδοφόρα. Η μικρή πόλη περιορισμένη γύρω από το φρούριο μεγάλωσε άνοιξε φτερά, έγινε το κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής, η γεωγραφική της θέση βοήθησε στην ανάπτυξη. Στα χρόνια αυτά η πόλη μας γνώρισε πάνω από 30 Δημάρχους, Δημαρχεύοντες εκλεγμένους και διορισμένους. Υπήρξαν εποχές που οι δημαρχεύοντες ήταν για μερικές μόνο ημέρες.

Αυτός με την μεγαλύτερη θητεία ήταν ο αείμνηστος Λευθέρης Αθανασιάδης, δύο δικαστικοί άσκησαν τα καθήκοντα του Δημάρχου ορισμένοι από την κεντρική διοίκηση (️Ο Μενέλαος Κουτσάκος από 12 Αυγούστου 1950 μέχρι 21 Μαΐου 1951, ήταν εισαγγελέας. Ο Α. Μαρκόπουλος, πρόεδρος Πρωτοδικών, από 24 Σεπτεμβρίου 1974 μέχρι 31 Μαΐου 1975).

Πρώτος Δήμαρχος Καβάλας ήταν ο Γ. Πρωτόπαπας , καπνέμπορας, ανέλαβε λίγες μέρες μετά την απελευθέρωση του 1913 και άσκησε τα καθήκοντα του Δημάρχου μέχρι τον Αύγουστο του 1913.

Στις σκληρές βουλγαρικές κατοχές των περιόδων 1916-1918 και 1941-1944 οι κατακτητές όρισαν δικούς τους δημάρχους στην πρώτη περίοδο δημάρχευσαν από κοινού και για ένα μικρό χρονικό διάστημα ο Νίκος Σερδάρογλου και ο μουσουλμάνος Χαμδή Σουλειμάν. Στην μικρή γερμανική κατοχή 1941 Απρίλιος και Μάιος ορίστηκε από τους Γερμανούς ως Δήμαρχος ο γιατρός Αναστάσιος Αποστολάτος. ️Οι εκλεγμένοι δήμαρχοι από τον λαό Δημήτρης Παρτσαλίδης (1934) και Κώστας Τσολάκης (1967) είχαν απομακρυνθεί από τότε καθεστώτα. Ο Δ. Παρτσαλίδης εκλέχθηκε και βουλευτής.

Από τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου πέρασαν ως σύμβουλοι και εκλέχθηκαν και βουλευτές ο Πασχάλης Δούκας, ο Γιώργος Καλαντζής Δημήτρης Χριστοφιλογιάννης, ο Μιχάλης Τιμοσίδης Δημήτρης Εμμανουηλίδης , ο Ηλίας Ιωαννίδης, ο Ντίνος Κλειτσιώτης.

Ο Στάθης Εριφυλλίδης ήταν ο πρώτος Δήμαρχος του διευρυμένου Δήμου της Καβάλας με τις πρώην κοινότητες της Νέας Καρβάλης και Χαλκερού από την 1η Ιανουαρίου του 1999, σύμφωνα με το νομοθέτημα «Καποδίστριας».

Ο Δήμος της Καβάλας με την μορφή που τον γνωρίζουμε αναγνωρίστηκε το 1918 με το Βασιλικό Διάταγμα 29ης Νοεμβρίου 1918 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α 248/1918 της 3ης Δεκεμβρίου 1918. Από την ιστορική έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι του γνωστού «Καποδίστρια», του Νόμου για την συνένωση των κοινοτήτων σε Δήμους, προηγήθηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα μια ακόμα συνένωση κοινοτήτων και οικισμών με μεγάλους Δήμους. Το γεγονός αυτό έγινε από τις 14 Μαρτίου του 1922 μέχρι της 3 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους.
Αυτά προκύπτουν από Βασιλικά Διατάγματα που έχουν δημοσιευτεί σε σχετικά ΦΕΚ. Τότε λοιπόν η Καβάλα ως Δήμος προσάρτησε τις κοινότητες Αμισιαννών, Ζυγού ,Αμυγδαλεώνα, Κορυφών, Λιμνιάς, Δάτου, Παλαιάς Καβάλας, Πολυνέρου, Φιλίππων και Χαλκερού. Να προσθέσουμε ότι μέχρι τότε ο συνοικισμός Παληό Τσιφλίκ ήταν στην κοινότητα Αμισιαννών, αν και η κοινότητα ανασυσταθεί (Δεκέμβριος του 1922) .
Το Παληό Τσιφλίκ έμεινε στην Καβάλα το 1940 με Βασιλικό Διάταγμα (22-8-1940 ΦΕΚ 271) μετονομάσθει σε «Σύμβολον». Αργότερα έγινε για ένα μικρό χρονικό διάστημα κοινότητα και ξανά προσαρτήθηκε στον Δήμο Καβάλας.
Ο Κωστής Σιμιτσής ήταν ο πρώτος Δήμαρχος του διευρυμένου Δήμου, στον οποίο εντάχθηκε και ο Δήμος Φιλίππων με το νομοθέτημα «Καλλικράτης».
Η Δήμητρα Τσανάκα ήταν η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος της πόλης.
Σήμερα Δήμαρχος Καβάλας είναι ο Θόδωρος Μουριάδης.
Χρόνια Πολλά Αγαπημένη μας Πατρίδα.

*Ουσιαστικά ήταν η ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ και νομοθετικά των τριών Δήμων της Ανατολικής Μακεδονίας (Σερρών, Δράμας και Καβάλας), με το Βασιλικό Διάταγμα της 29/11/1918

(ΦΕΚ 248/3-12-1918), λίγο λιγότερο από έναν μήνα δηλαδή μετά από την αποχώρηση των βουλγαρικών στρατευμάτων. Ήταν απαραίτητη η νομοθετική ρύθμιση αυτή για την Ανατολική Μακεδονία, καθώς μόνο η τελευταία είχε ενταχθεί ως “Στρατιωτική Επιθεώρηση Δράμας” στο βουλγαρικό κράτος για δύο περίπου χρόνια (1916-1918).

Η συμπλήρωση των 102 χρόνων αφορά την επίσημη και τυπική αναγνώριση, αφού η Καβάλα λειτουργούσε ως Δήμος από τον Ιούνιο του 1913 . Από το 1913 έως το Νοέμβριο του 1918 είχε ήδη τέσσερις δημάρχους: Γεώργιο Πρωτόπαπα, Κλεάνθη Τερμεντζή, Νικόλαο Σερδάρογλου και Ευγένιο Ιορδάνου.



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close