ΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα

Σωματείο Οικοδόμων: Κάλεσμα σε συνέλευση για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης!

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

“ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ”

Συνάδελφοι οικοδόμοι,

Με τον οργανωμένο – μαζικό αγώνα μας, μπορούμε να ακυρώσουμε την ολοκληρωτική επίθεση στην ασφάλισή μας, την υγειονομική περίθαλψη, τις συντάξεις, που ετοιμάζει η κυβέρνηση με το «νέο ασφαλιστικό», εφαρμόζοντας ό,τι άφησε σε εκκρεμότητα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δε φτάνει που για να μαζέψουμε 4.500 οικοδομικά ένσημα φτύναμε αίμα, που ακόμα και με αυτά, με τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης που επιβλήθηκε με το νόμο Κατρούγκαλου, οι μειώσεις στις συντάξεις έφτασαν στα 20-30%. Τώρα δεν θα κυνηγάμε μόνο τα ένσημα, που με τη μείωση του μεροκάματου έχουν μειωθεί και αυτά, αλλά θα πληρώνουμε και εισφορές χωρίς να ξέρουμε τι θα πάρουμε.

Πάνω σε αυτό το έδαφος, ετοιμάζουν τα εξής:

  • Παραμονή στην εργασία για «μακρύτερο χρονικό διάστημα», ώστε να διασφαλίζεται η «βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος. Λένε δηλαδή στον οικοδόμο, να μείνει περισσότερα χρόνια στην οικοδομή, στο εργοτάξιο, δηλαδή δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, γιατί αυτά που έχει δουλέψει δε φτάνουν για τη σύνταξη.
  • Μείωση του «μη μισθολογικού κόστους», μέσω στοχευμένων μειώσεων στις εργοδοτικές εισφορές, ώστε να απαλλαγούν από το βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτό σημαίνει για τον κλάδο, εκτός από κλεμμένα ένσημα και τριετίες, ακόμα λιγότερες εισφορές των εργοδοτών, που θα μεταφραστεί σε ακόμα μικρότερη σύνταξη και παροχές.
  • Λένε ότι πρέπει «να επιτυγχάνεται μια ισόρροπη σχέση μεταξύ των εισφορών και των δικαιωμάτων». Δηλαδή, οι κρατήσεις για τους εργαζόμενους θα παραμείνουν και θα αυξηθούν και μετά θα μειωθούν οι συντάξεις και οι παροχές, λέγοντας ότι «τα ταμεία δε βγαίνουν, ο πληθυσμός γερνάει» και άλλα παρόμοια.
  • «Ελαχιστοποίηση των περιπτώσεων πρόωρης συνταξιοδότησης», τόσο για όλους τους εργαζόμενους όσο και σχετικά με ορισμένα επαγγέλματα, όπως τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, ζητήματα π.χ. αναπηρίας από ένα ατύχημα, μια επαγγελματική ασθένεια κ.ο.κ. Δηλαδή επιπλέον αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που ξεκίνησε το 2012, από τα 58 στα 60 και από τα 60 στα 62. Ακόμα λιγότεροι σακατεμένοι οικοδόμοι κι άλλοι εργαζόμενοι του κλάδου να παίρνουν σύνταξη, τη στιγμή που ο κλάδος είναι από τους πιο εκτεθειμένους σε ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να απαλλάξει, τους κατασκευαστές, τους μεγαλοεργολάβους, τους επιχειρηματικούς ομίλους από την υποχρέωση να πληρώνουν εισφορές, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα κομμάτι από το δικό μας κόπο και ιδρώτα, αλλά και να ρίξει περισσότερους εργαζόμενους στα νύχια των ασφαλιστικών εταιρειών. Δηλαδή ζητάνε από το λεηλατημένο μεροκάματο του οικοδόμου, του εργαζόμενου στις κατασκευές να βάλουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να συμπληρώσουμε τις απώλειες για παροχές, που δεν θα είναι εξασφαλισμένες και οι αποταμιεύσεις μπορούν να εξαφανιστούν «εν μία νυκτί» (όπως το παράδειγμα με την ΑΣΠΙΣ-Πρόνοια).

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρωτοτυπεί! Κάνει ακριβώς ό,τι και όλες οι προηγούμενες και χρησιμοποιεί ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα: «δίκαιη και βιώσιμη λύση» στο ασφαλιστικό. Προωθεί όλα όσα έχουν σχεδιαστεί από την ΕΕ και τους άλλους μηχανισμούς του κεφαλαίου, όσα απαιτεί ο ΣΕΒ, οι βιομήχανοι και εφοπλιστές, με την αμέριστη βοήθεια της συμβιβασμένης, ξεπουλημένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που πιέζει κιόλας να παραδοθούν τα Ταμεία στον τζόγο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκείται, με το κεφάλαιο συνεχώς να «αυγατίζει» τα κέρδη του, πάνω στη φτώχεια και την εξαθλίωση για μας.

Η σχετική ανάκαμψη που υπάρχει στον κλάδο δεν έφερε κι ούτε πρόκειται από μόνη της να φέρει βελτίωση στις εργασιακές συνθήκες και όρους δουλειάς. Στους χώρους δουλειάς συνεχίζουν να επικρατούν άθλιες συνθήκες απληρωσιάς, ανασφάλιστης εργασίας, παζάρια για τα ένσημα 2 στα 5 κ.τ.λ. μεροκάματα στον πάτο, χωρίς ωράρια και με υποτυπώδη μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Ως τώρα τρέμαμε μην αρρωστήσουμε, μην τσακιστούμε, τι θα αντιμετωπίσουμε με την υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων, τώρα θα βλέπουμε και τις πόρτες κλειστές αν δεν βάλουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Βγαίνουμε μπροστά αποφασιστικά για να μείνουν τα σχέδιά τους στα χαρτιά, να στρώσουμε το έδαφος για να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας.

Να σημάνει συναγερμός στον κλάδο! Προετοιμαζόμαστε για απεργία όποτε έρθει ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό. Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και καθολική πραγματικά κοινωνική ασφάλιση, που να εξασφαλίζει ολόπλευρα όλες τις ανάγκες των εργαζομένων στη σύνταξη, την υγεία, την πρόνοια, τις παροχές.

Παλεύουμε για αιτήματα που διασφαλίζουν προστασία από την επίθεση που δεχόμαστε:

1)        Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και διατάξεων των τελευταίων 30 ετών. Επαναφορά του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 58, με κατάργηση του διαχωρισμού σε νέους και παλιούς ασφαλισμένους, αφού οι ασφαλισμένοι από το 1993 και μετά βγαίνουν στα 62, έχοντας ως στόχο να κατοχυρωθεί στα 55 έτη για τους άντρες και στα 50 έτη για τις γυναίκες που είναι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

2)        Επαναφορά των 4.050 ενσήμων που ίσχυε μέχρι το 1992, ως κατώτερο όριο για συνταξιοδότηση, από τα 4.500 που ισχύει σήμερα.

3)        Επαναφορά των 9.000 ενσήμων χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις για κατοχύρωση σύνταξης χωρίς όριο ηλικίας, από τα 12.000 που ισχύει σήμερα (10.500 για τα ΒΑΕ).

4)        Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, που ο ΕΦΚΑ έχει πάρει τις εισφορές, αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ στους εργαζόμενους, την ώρα που χιλιάδες συνάδελφοι δε συμπληρώνουν τα ένσημα για σύνταξη ενώ έχουν όλες τις υπόλοιπες προϋποθέσεις.

5)        Αναγνώριση όλου του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου, από 200 ημέρες το ανώτερο που αναγνωρίζεται σήμερα και που για τον κλάδο αποτελεί κρίσιμο ζήτημα λόγω του χτυπήματος της κρίσης, αλλά και λόγω των μεγάλων διαστημάτων ανεργίας που παρατηρούνται σε μεγάλη μερίδα των οικοδόμων διαχρονικά. Να βαρύνονται κράτος και εργοδοσία.

6)        Καμία νέα περικοπή συντάξεων. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

7)        Κατώτερη κύρια σύνταξη στα 600 €, δηλαδή στο 80%, με βάση κατώτερο μισθό τα 751 €.

8)        Άμεση έκδοση προσωρινής σύνταξης μέχρι να εγκριθεί η απονομή σύνταξης.

9)        Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και παροχών.

10)      Απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε είδους «τζόγο».

11)      Κατάργηση της εργατικής ασφαλιστικής εισφοράς. Πλήρης ανάληψη από το κράτος και την εργοδοσία.

12)      Κανένα ένσημο χαμένο, εξασφάλιση ενσήμου για κάθε ημέρα εργασίας, άμεση επαναφορά του κατώτερου συντελεστή ενσήμων στο 1,5 από 1,35 ανά τετραγωνικό μέτρο, ως πλαφόν για την προστασία των οικοδόμων από την εισφοροκλοπή.

13)      Στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών του κράτους και εντατικοποίηση των ελέγχων, για να διασφαλιστεί κάθε ημέρα εργασίας και ένσημο.

14)      Δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

15)      Μέτρα για την πρόληψη και αποκατάσταση επαγγελματικών ασθενειών. Πλήρης κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ όλων των απαραίτητων προληπτικών εξετάσεων που σχετίζονται με επαγγελματικές ασθένειες.

16)      Ιατρείο και απαραίτητο προσωπικό σε όλα τα εργοτάξια και χώρους δουλειάς που εργάζονται πάνω από 50 άτομα.

17)      Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 €.

18)      Καμία εξαίρεση από τη λίστα των ΒΑΕ για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου (προγράμματα ΟΑΕΔ, πρακτικάριοι, γυψοσανιδάδες, υδραυλικοί κ.ά.).

19)      Ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα για μετανάστες και πρόσφυγες και δυνατότητα μεταφοράς αυτών των δικαιωμάτων στις χώρες καταγωγής τους, με υπογραφή διακρατικών συμβάσεων.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΓΕΝΑΡΗ 6:30μμ ΣΤΕΚΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ (Αρ. Στάνη 1)Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close