ΚοινωνικάΣημαντικά

Στην Κομοτηνή το 10ο Παιδικό- Εφηβικό Περιφερειακό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών και στη Λεκάνη οι “Αυγομαχίες”

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου, πραγματοποίησε συνάντηση με τους προέδρους και τους χοροδιδασκάλους των σωματείων του, την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018 στα γραφεία του Συνδέσμου στην Δράμα, με σκοπό τον προγραμματισμό και την οργάνωση του 10ου Παιδικού- Εφηβικού Περιφερειακού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, καθώς και των 13ων Περιφερειακών Αυγομαχιών.

 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γρηγόρης Κεσαπίδης, καλωσόρισε τους εκπροσώπους των σωματείων και τους ευχαρίστησε που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του. Αφού καλωσόρισε και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ του Συνδέσμου, παραχώρησε τον λόγο στην αντιπρόεδρο της ΠΟΕ κα Χρύσα Μαυρίδου, η οποία χαιρέτησε με την σειρά της τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στις δράσεις της Ομοσπονδίας που αφορούν τα 100 Χρόνια Γενοκτονίας, αλλά και το 14ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.

Ακολούθησε μια εποικοδομητική συζήτηση, μεταξύ τις οποίας τέθηκαν προβληματισμοί αλλά και προτάσεις από τους προέδρους των σωματείων, στις οποίες ο Σύνδεσμος  έδωσε την απαιτούμενη προσοχή, ώστε να συζητηθούν στο Δ.Σ για την υλοποίηση τους.

Κύριο θέμα όμως της συνάντησης ήταν το 10ο Παιδικό- Εφηβικό Περιφερειακό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Απριλίου 2018, στην Κομοτηνή, στο κλειστό Γυμναστήριο ΣΕΦΑ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου τυγχάνει να είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Χορού. Το Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών διοργανώνεται για 9 συναπτά έτη, κάθε χρόνο και σε διαφορετική πόλη της περιφέρειας. Είναι μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στοχεύει στην προετοιμασία των παιδιών – εφήβων, για την συμμετοχή τους μελλοντικά στο Πανελλαδικό Φεστιβάλ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Πρόκειται για μια μικρογραφία του πανελλαδικού φεστιβάλ, μέσω της οποίας μεταλαμπαδεύονται τα ήθη, τα έθιμα, η ιστορία και η κουλτούρα του Ποντιακού Ελληνισμού στις νεότερες γενιές. Περισσότεροι από 800 χορευτές από τα σωματεία του Έβρου, της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Καβάλας και της Δράμας ενώνουν δυναμικά τα χέρια και δίνουν τα δικά τους μηνύματα αισιοδοξίας, φιλίας, αλληλεγγύης και ενότητας.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με τον καθορισμό των συντονιστών – χοροδιδασκάλων καθώς και την επιλογή χορών που θα παρουσιάσουν τα σωματεία κάθε νομού. Συγκεκριμένα, για τον Νομό Δράμας ορίστηκαν η Δέσποινα Αμπρικίδου, ο Τάσος Κωστελίδης, η Σαλώμη Μιχαηλίδου και ο Γιώργος Τίρλας, για τον Νομό Καβάλας η Ιουλία Κιαχίδου, ο Χρήστος Πακαταρίδης και Ματίνα Τσουλφίδου και για την Θράκη η Σωτηρία Αμβροσιάδου και ο Στέλιος Νικολάου.

 

Οι χοροί του Φεστιβάλ θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, τόνισε την αναγκαιότητα της σωστής αντιμετώπισης και συμπεριφοράς των συντονιστών – χοροδιδασκάλων απέναντι στα παιδιά, τα οποία βρίσκονται σε μια ευαίσθητη ηλικία, οπότε κάθε λάθος χειρισμός θα τα σημαδέψει έχοντας αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία τους. Υπογράμμισε ότι ο ρόλος του κάθε συντονιστή θα πρέπει να επικεντρώνεται στον συντονισμό και όχι στην διδασκαλία του χορού, διότι κάθε σωματείο έχει το δικό του χοροδιδάσκαλο.Συμπλήρωσε κλείνοντας, ότι τόσο ο ίδιος όσο και όλα τα μέλη του Δ.Σ του Συνδέσμου θα είναι δίπλα στο δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει και τους ευχήθηκε καλή δύναμη.

Επόμενο θέμα ήταν η διοργάνωση των 13ων Περιφερειακών Αυγομαχιών, η οποία ανατέθηκε στον Πολιτιστικό Σύλλογο της Λεκάνης «ΟΙ ΡΙΖΕΣ», που εξέφρασε την επιθυμία να τις αναλάβει. Ως μέρα λοιπόν διεξαγωγής ορίστηκε το Σάββατο 28 Απριλίου 2018, στην Λεκάνη Νομού Καβάλας.

 

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                                      Η Γενική Γραμματέας

Γρηγόρης Κεσαπίδης                                                           Αθηνά ΝακούσηΣχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close