ΠολιτισμόςΠρωτοσέλιδαΣημαντικά

«Στο φως» τα πρώτα αποτελέσματα από τις εργασίες αναστήλωσης   της Βασιλικής Β΄ των Φιλίππων

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

 

Η απομάκρυνση των σκαλωσιών από το εμβληματικό οικοδόμημα της Βασιλικής Β΄των Φιλίππων αποκάλυψε  τα πρώτα αποτελέσματα της επέμβασης που γίνεται αυτό το διάστημα,  αφενός για  να προστεθούν τμήματα του οικοδομήματος που έχουν καταρρεύσει  και αφετέρου να προλάβει μελλοντικές καταστροφές καθώς τμήματα του σημερινού οικοδομήματος παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα φθοράς, για τα οποία αν δεν υπάρξει συντήρηση τις επόμενες δεκαετίες θα καταρρεύσουν.

 

 

Η πρώτη φάση του έργου ολοκληρώθηκε με σημαντικές επεμβάσεις  που αφορούν την   αποκατάσταση του κεντρικού θυραίου τοίχου της βασιλικής,  τόσο στη νότια όσο και την βόρεια απόληξή του, με αρμοδομή και πλίνθους. Παράλληλα έγινε η αποκατάσταση και των πλευρικών τοίχων με σκοπό να πάρει όψη το μνημείο.

Η απομάκρυνση των σκαλωσιών ανέδειξε και τις εργασίες που έγιναν στο κεντρικό τόξο του μνημείου  το οποίο επί  χρόνια ήταν χωρίς κάποια στήριξη και υπήρχε σοβαρός κίνδυνος πτώσης. Πέρα από την αισθητική βελτίωση και των τριών  τόξων του ναού οι εργασίες που έγιναν είχαν ως βασικό στόχο την στερέωση του οικοδομήματος.

 

Η πρώτη φάση του έργου έχει ολοκληρωθεί αλλά υπάρχει και συνέχεια σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό. Το επόμενο βήμα θα αφορά, μεταξύ άλλων,  εργασίες για την  συντήρηση και σταθεροποίηση των πεσών, που εμβληματικά κυριαρχούν στον ορίζοντα του αρχαιολογικού χώρου, εδώ και αιώνες. Στην συνέχεια θα γίνουν επεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης (συγκόλλησης και δεσίματα) των δόμων και ακολούθως με γερανό θα γίνει εκ νέου η τοποθέτησή τους στην αρχική τους θέση. Οι εργασίες αυτές είναι αναγκαίες για να εξασφαλιστεί η μακροβιότητα των πεσσών, οι οποίοι επίσης παρουσιάζουν σημαντικά σημεία φθοράς, αλλά και άρσης διαπιστωμένων προβλημάτων στατικής.

 

Ετικέτες


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close