ΚοινωνικάΠρωτοσέλιδαΣημαντικά

Στο  κρουαζιερόπλοιο Celestyal Crystal  γιόρτασε η Καβάλα τη λήξη της τουριστικής περιόδου και το φετινό ρεκόρ αφίξεων! (Φωτογραφίες)

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές
Από τον Μάρτιο επισκέφθηκαν το λιμάνι της Καβάλας 35 κρουαζιερόπλοια, αριθμός ρεκόρ για την περιοχή που γιόρτασε με μια συμβολική τελετή στο κρουαζιερόπλοιο Celestyal Crystal  τη λήξη  της φετινής τουριστικής σεζόν.

Σε μήνυμα της κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη εξήρε την συνεργασία του Οργανισμού Λιμένα  Καβάλας, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καβάλας και της «Δημωφέλεια» του Δήμου Καβάλας  που έφεραν αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα  και την δυναμική είσοδο της ευρύτερης περιοχής του  νομού Καβάλας (και όχι μόνο)   στον παγκόσμιο χάρτη της κρουαζιέρας.

Άψογοι οικοδεσπότες η διεύθυνση και το προσωπικό της Celestyal Cruises που φιλοξένησαν αυτή τη γιορτή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο «δεύτερο σπίτι τους» που δεν είναι άλλο από το πανέμορφο κρουαζιερόπλοιο Celestyal Crystal .

Γιώργος  Κουμπενάς (Chief Operation Officer της Celestyal Cruises):   

«Εδώ λοιπόν στην Καβάλα, οφείλω να πω  ότι έχουμε βρει εξαίρετους συνεργάτες»

Η μικρή αυτή γιορτή  ξεκίνησε με τον χαιρετισμό  του πλοίαρχου  του Celestyal Crystal   Νικολάου  Βασιλείου  ο οποίος έδωσε στη συνέχεια το λόγο στον Chief Operation Officer (COO) της Celestyal Cruises  Γιώργο  Κουμπενά  ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στην άψογη  συνεργασία που είχε με όλους τους τοπικούς φορείς  λέγοντας τα εξής:

« Χωρίς τη δική σας συνεργασία δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε με τον τρόπο που λειτουργήσαμε.

Η Celestyal Cruises είναι η μοναδική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα που πραγματοποιεί κρουαζιέρες από τα ελληνικά λιμάνια προς ελληνικούς προορισμούς, έχει σαν στόχο της εδώ και μια δεκαετία να προσθέτει συνέχεια νέους προορισμούς.

Προσπαθούμε να εντάξουμε καινούργιους προορισμούς  μέσα στους οποίους είναι και η Καβάλα. Προσπαθούμε να μάθουμε στους ξένους επισκέπτες λιμάνια πέρα και πάνω από τη Σαντορίνη και τη Μύκονο που ζητάνε. Όμως για να γίνει αυτό χρειάζεται χρόνος και σίγουρα χρειάζεται τη βοήθεια των τοπικών αρχών και των τοπικών κοινωνιών.

Εδώ λοιπόν στην Καβάλα, οφείλω να πω  ότι έχουμε βρει εξαίρετους συνεργάτες, από τον Οργανισμό Λιμένα  Καβάλας  και όλους όσους ασχολούνται τοπικά με την κρουαζιέρα. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι η Καβάλα με τις ομορφιές που προσφέρει  μπορεί να αναπτυχθεί  και να αναδειχθεί ως ένας από τους σημαντικούς προορισμούς κρουαζιέρας στη Βόρειο Ελλάδα. Αυτό θέλει χρόνο και βοήθεια από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας.

Η κρουαζιέρα είναι μια παρεξηγημένη μορφή τουρισμού. Πολλοί θεωρούν ότι είναι μόνο για πλούσιους και για ηλικιωμένους.

Η κρουαζιέρα έχει αλλάξει και απευθύνεται σε όλους. Επίσης η κρουαζιέρα έχει ένα σοβαρό οικονομικό αποτύπωμα στους προορισμούς στους οποίους προσεγγίζουν τα πλοία. Σύμφωνα με τις στατιστικές κάθε επιβάτης κρουαζιέρας ξοδεύει το λιγότερο 100 ευρώ σε κάθε λιμάνι που επισκέπτεται ενώ ο επιβάτης που επιβιβάζεται σε κάθε λιμάνι  ξοδεύει πάνω από 400 ευρώ. Αν αναλογιστεί κανείς τον μεγάλο αριθμό που μεταφέρουν τα πλοία κρουαζιέρας αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικό είναι  το αποτύπωμα στην τοπική και εθνική οικονομία.

Μήνυμα της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας  Ζαχαράκη:

 «Η συνεργασία των φορέων στην Καβάλα έφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε μέσω video ένα μήνυμα της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη στο οποίο δήλωσε τα εξής με αφορμή την σημερινή γιορτή:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας πρόσκληση και να ζητήσω ένα συγνώμη που δεν είμαι στην Καβάλα καθώς  ανειλημμένες υποχρεώσεις με κρατούν μακριά από την πολύ ωραία εκδήλωση.

Ο τουρισμός κρουαζιέρας περνά από τη φάση σταθεροποίησης στο 2022 και στην ανάπτυξη το 2023. Αναμένοντας ότι θα φτάσει στα επίπεδα του 2019, θα ξεπεράσει δηλαδή τα 35 εκατομμύρια επισκεπτών παγκοσμίως. Η Ελλάδα μας , το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  πρωταγωνίστησε στην επανεκκίνηση της κρουαζιέρας με την εφαρμογή πρωτοκόλλων, με τον εμβολιασμό πληρωμάτων, ζητώντας  συγχρόνως από τις εταιρείες  να στηρίξουν τη χώρα με «home port» και επέκταση σαιζόν, πράγμα που έγινε πράξη. Ο προορισμός της Καβάλας με όραμα, στρατηγική, σχέδιο,  με συνεργασίες, κατάφερε να ξαναμπεί δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη της κρουαζιέρας αυξάνοντας θεαματικά τα ποσοστά αφίξεων για το 2022, ξεπερνώντας δηλαδή κατά 1150% τις αφίξεις του 2021.

Η συνεργασία των φορέων στην Καβάλα, του Οργανισμού Λιμένa  Καβάλας, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καβάλας, της «Δημωφέλεια», έφεραν εντυπωσιακά αποτελέσματα και βέβαια γίνονται ένα παράδειγμα που βελτιώνουν και την προσβασιμότητα του προορισμού στα κέντρα αποφάσεων.

Σήμερα γιορτάζουμε το κλείσιμο αυτής της πολύ σημαντικής σαιζόν με την πεποίθηση  ότι οι επισκέπτριες και οι επισκέπτες έχουνε γίνει οι καλύτεροι πρεσβευτές στις χώρες τους για τη χώρα μας.

Άννα Θυσιάδου (Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένα  Καβάλας):

« Η Καβάλα έχει ξαναμπεί δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη της κρουαζιέρας»

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας ανάφερε τα εξής στην αρχή του χαιρετισμού της: «Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τη χαρά μου όσον αφορά τη σημερινή γιορτή για το κλείσιμο της τουριστικής σαιζόν και την άφιξη του 35ου κρουαζιερόπλοιου.»

Η Άννα  Θυσιάδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους συνεργάτες της που όπως είπε το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει φίλοι με τους οποίους έχει μοιραστεί σκέψεις, προβληματισμούς, το προσωπικό της όραμα για την κρουαζιέρα και κάποιες δυσκολίες τις οποίες κλήθηκαν από κοινού να αντιμετωπίσουν και τελικά κατάφεραν να τις ξεπεράσουν.

Συνεχίζοντας είπε…

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό ο τουρισμός, ο οποίος αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδος και σαφώς είναι το μεγάλο στοίχημα στο οποίο πρέπει να επενδύσει η περιοχή της Καβάλας. Βρισκόμαστε στην ευνοϊκή θέση, έχουμε την τύχη να ζούμε σε μία πόλη όπου το λιμάνι της αποτελεί λειτουργική συνέχεια του αστικού ιστού της. Ενός αστικού ιστού στο οποίο το λιμάνι είναι εξ ολοκλήρου ενταγμένο με απόλυτη αρμονία. Άλλωστε η χωροταξία  της ίδιας της πόλεως είναι αυτή που επιτάσσει την καλλιέργεια κλίματος συνεργασίας μεταξύ των φορέων.

Έτσι λοιπόν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, το λιμάνι το οποίο εκφράζεται μέσα από την Ο.Λ.Κ.  Α.Ε. , η πόλη η οποία εκφράζεται μέσα από τη «Δημωφέλεια» και κατ’ επέκταση από τον Δήμο, αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής ο οποίος εκπροσωπείται μέσα από το Επιμελητήριο, βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι. Έθεσαν από κοινού στόχους και εργάστηκαν από κοινού προκειμένου αυτοί οι στόχοι να λάβουν σάρκα και οστά. Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της νέας διοίκησης της ΟΛΚ ΑΕ στοχεύσαμε στον τουρισμό. Άλλωστε η κρουαζιέρα ήταν και παραμένει ένα από τα βασικά σημεία αιχμής τα οποία μπορούν να προσφέρουνε μία ολόκληρη νέα αγορά στον προορισμό Καβάλα.

Μάλιστα ήταν καταλυτική η σημασία της κρουαζιέρας όσον αφορά την επιμήκυνση της τουριστικής σαιζόν, και για την ακρίβεια από τον Μάρτιο μέχρι και το Νοέμβριο.

Μεθοδικά λοιπόν με αργά αλλά σταθερά βήματα τα οποία ήταν προσχεδιασμένα με απόλυτη ακρίβεια δουλέψαμε όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς προκειμένου σήμερα να καταφέρουμε να φτάσουμε σε αυτή τη γιορτή και στην άφιξη του 35ου κρουαζιερόπλοιου.

Συνεπώς οφείλουμε όλοι μας να κάνουμε μία ανασκόπηση της χρονιάς της οποίας πέρασε, να ελέγξουμε τα αποτελέσματα και σαφώς να θέσουμε νέους στόχους για τις επόμενες χρονιές. Άλλωστε το πρώτο σημαντικό βήμα έχει γίνει: Η Καβάλα έχει ξαναμπεί δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη της κρουαζιέρας. Από εδώ και πέρα με κατάλληλες στρατηγικές, αυστηρή και σκληρή δουλειά με συντονισμένες προσπάθειες μπορούμε να πάμε μόνο μπροστά.»

Η Άννα  Θυσιάδου κλείνοντας ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν για την επίτευξη του στόχου και έκανε ιδιαίτερη αναφορά:

Στον Κώστα Πεφάνη, πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής και πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καβάλας ο οποίος όπως είπε ήταν πάντα στο πλευρό του Ο.Λ.Κ.  μαζί με τον δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη,  τον πρόεδρο της «Δημωφέλεια» Τάκη Αγγελίδη και το προσωπικό της «Δημωφέλεια» που συνέβαλε τα μέγιστα  για  να γίνει αυτή η πετυχημένη εκδήλωση.

Στον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκο Δέμπα ο οποίος στήριξε τις προσπάθειες από την αρχή μέχρι το τέλος.

Στον Λιμενάρχη Βρύζα Αθανάσιο τον οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικό στη δουλειά του,  με ένα και δύο πλοία κρουαζιέρας την εβδομάδα στο λιμάνι Καβάλας αυτό το καλοκαίρι.

Στην προϊσταμένη  του τελωνίου  Βασιλική  Καραβασίλη με την οποία όπως είπε η Άννα  Θυσιάδου υπήρξε και υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία.

Στο νομίατρο Καβάλας Χρήστο  Παπαδόπουλο που ασχολήθηκε κυρίως με το σχέδιο ασφαλείας για τον κορονοϊό.

Στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΚ, τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους δύο διευθυντές: την κα  Ιωαννίδου και τον κο Κεκρόπουλο.

Στους οικοδεσπότες της εκδήλωσης, την  Celestyal Cruises για την υπέροχη φιλοξενία.

Μάρκος Δέμπας (Πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Καβάλας):

 «Είμαστε πλέον πιο αισιόδοξοι γι’ αυτό που έρχεται τα επόμενα χρόνια»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας ευχαρίστησε την εταιρεία η οποία όπως τόνισε είναι ελληνικών συμφερόντων και έχει εντάξει την Καβάλα ως προορισμό σε αυτή την κοινή προσπάθεια που ξεκίνησε από κοινού ο δήμος Καβάλας και  ο  Οργανισμός Λιμένος Καβάλας. Μια προσπάθεια που όπως είπε ο Μάρκος Δέμπας αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία και από τον τοπικό επιχειρηματικό κόσμο.

«Δώσαμε το μήνυμα ότι η Καβάλα μπορεί να γίνει ένας προορισμός κρουαζιέρας» είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας ο οποίος συνεχίζοντας είπε ότι «δεν θα σταματήσουμε εδώ. Χρειαζόμαστε βελτιώσεις, χρειαζόμαστε να μείνει περισσότερος κόσμος μέσα στην πόλη της Καβάλας.»… «Εμείς αυτό που θα προσπαθήσουμε είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτή την προσπάθεια μας. Τα 35, 37 ή 47 κρουαζιερόπλοια που έρχονται να δέσουνε πρέπει να τα πολλαπλασιάσουμε. Υπάρχει αποτύπωμα όχι άμεσα οικονομικό αλλά ένα αποτύπωμα που πολλές φορές δεν μπορούμε να το δώσουμε ακριβώς σε νούμερα. Όταν θα δεχθούμε 40 ή 50 χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι δεν υπάρχει περίπτωση να μην ανεβάσουν από μία τουλάχιστον φωτογραφία ο καθένας  στο διαδίκτυο, αυτό σημαίνει αυτόματα μία προβολή της περιοχής μας. Με αυτό τον τρόπο θα έρθουν καλύτερα αποτελέσματα τα οποία περιμένει ο εμπορικός κόσμος.»

«Εγώ θα έλεγα ότι σήμερα, κλείνοντας για το 2022,  είμαστε πιο αισιόδοξοι γι’ αυτό που έρχεται τα επόμενα χρόνια. Είμαστε αισιόδοξοι που μεγάλες εταιρείες όπως η  Celestyal  επιλέγουν την Καβάλα ως προορισμό, και μακάρι να εντάξουν  και τη Θάσο.

Τάκης Αγγελίδης (Πρόεδρος «Δημωφέλεια»):

«Μοχλός ανάπτυξης ο τουρισμός κρουαζιέρας»

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης «Δημωφέλεια», Τάκης Αγγελίδης, αναφέρθηκε στην εκδήλωση λέγοντας ότι αποτελεί το επιστέγασμα μιας εξαιρετικής και μεθοδικής συνεργασίας ανάμεσα στο δήμο Καβάλας μέσω της «Δημωφέλεια», του ΟΛΚ και του Εμπορικού Επιμελητηρίου για την προώθηση της πόλης ως προορισμό κρουαζιέρας.

Κλείνοντας έδωσε τα συγχαρητήρια του σε όσους εργάστηκαν για την σημερινή εκδήλωση και ιδιαίτερα στα στελέχη  και το προσωπικό της εταιρείας Celestyal Cruises για την υποδοχή και τη φιλοξενία στο πλοίο.

«Θα συνεχίσουμε τις συντονισμένες προσπάθειες  οι τρεις φορείς έχοντας στο μυαλό μας την οικονομία, την ανάπτυξη, τον πολιτισμό, την ιστορία και όλα όσα χαρακτηρίζουν την πόλη μας και είναι άρρηκτα δεμένα με το παραλιακό μέτωπο το οποίο την περιβάλει.

Η Καβάλα έχει μεγάλη σχέση με τη θάλασσα και η ιστορία της χαρακτηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη θάλασσα. Γι’ αυτό λοιπόν θεωρούμε τον τουρισμό κρουαζιέρας  έναν μοχλό ανάπτυξης κι έναν τομέα του τουρισμού ο οποίος προσδίδει ιδιαίτερη υπεραξία  στο γενικότερο τουριστικό προϊόν και στην προβολή της πόλης μας. Ατενίζουμε το μέλλον  αισιόδοξα, πιστεύουμε ότι το 2023 θα είναι μια καλύτερη χρονιά ώστε η Καβάλα να είναι ένας αναγνωρίσιμος, ελκυστικός και ασφαλής προορισμός για τα κρουαζιερόπλοια»  είπε κλείνοντας  ο πρόεδρος της «Δημωφέλεια».

 

Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών»  ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Βασίλης Λεμονίδης καθώς και ο ειδικός συνεργάτης του ΟΛΚ, του Δήμου Καβάλας και του Επιμελητηρίου, Ιωάννης Μπρας τον οποίο επίσης ευχαρίστησαν για την πολύτιμη προσφορά του.

Ρεπορτάζ & φωτογραφίες Μιχάλης Κουμρίδης

Ετικέτες


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close