Photo-Synthesis

Πολιτική

Συνάντηση Γιάννη Πασχαλίδη με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων και Παλατάκι τα καίρια θέματα συζήτησης

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

 

Δελτίο Τύπου

Της 19ης Μαρτίου 2021

Στα πλαίσια των τακτικών επαφών του με στελέχη της κυβέρνησης για ζητήματα που απασχολούν την Π.Ε. Καβάλας,  ο Βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη , στην οποία έθεσε αρχικά το θέμα της προβολής και ανάδειξης των Αρχαιολογικών Μουσείων Καβάλας και Θάσου, του Αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, της χρηματοδότησης προγράμματος ψηφιακής απεικόνισης καθώς και της δωρεάν παροχής wifi στον εν λόγω αρχαιολογικό χώρο, η δε πρότασή του για δημιουργία ενός Καινοτόμου Διαδραστικού Κέντρου για την προβολή του πολιτιστικού αποθέματος και της ιστορίας των Αρχαίων Φιλίππων, που θα γίνει στις Κρηνίδες, βρήκε απόλυτα σύμφωνη την κ.Μενδώνη, η οποία πρότεινε τη σύσταση ενός Φορέα, που θα έχει την αμέριστη βοήθεια του Υπουργείου Πολιτισμού.

Επιπλέον, όσον αφορά το ζήτημα που έθιξε ο Γιάννης Πασχαλίδης περί επανέκδοσης ελληνόγλωσσων και ξενόγλωσσων, ιδίως στις Βαλκανικές γλώσσες, γραπτών οδηγών και εντύπων προβολής των ιστορικών τόπων στην Π.Ε. Καβάλας,  τα οποία θα διατίθενται μέσα από τα πωλητήρια του Τ.Α.Π . του Υπουργείου Πολιτισμού σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα  προχωρήσουν άμεσα στην επίλυση του προβλήματος αυτού.

Όσον αφορά το θέμα της ανάδειξης, προβολής και συνέχισης των ανασκαφών στα σημεία Πύστυρος, Τόπειρος, Λυθοχώρι του Δήμου Νέστου, η Υπουργός σημείωσε πως υπάρχει ζήτημα ανεύρεσης πόρων και ότι τα έργα αυτά θα προχωρήσουν εν ευθέτω χρόνω.

Επιπροσθέτως, ο Βουλευτής μετέφερε αιτήματα του Συλλόγου Σπουδαστών και Αποφοίτων ΙΕΚ με ειδικότητα “Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων” αναφορικά με την ειδικότητά τους και την εύρυθμη λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων.

Να σημειωθεί ότι η κ.Μενδώνη διαβεβαίωσε τον Γιάννη Πασχαλίδη ότι η διαδικασία ένταξης των συλλόγων , που έχουν υποβάλει τα σχετικά δικαιολογητικά δράσης για την εγγραφή τους στο Μητρώο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς προχωράει κανονικά και ότι οι σύλλογοι που πληρούν τις προϋποθέσεις θα ενταχθούν σύντομα στο εν λόγω Μητρώο.

Καίριο σημείο της συζήτησης αποτέλεσε η ανάδειξη του κτιρίου «Παλατάκι» των Λιμεναρίων Θάσου, το οποίο, άλλωστε, έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας. Ο Βουλευτής, μετά από ενδελεχή έρευνα στις αρμόδιες υπηρεσίες, προσκόμισε στην κ.Μενδώνη τα σχετικά ΦΕΚ αναφορικά με την αρμοδιότητα του Υπουργείο Πολιτισμού , και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανάδειξης του βιομηχανικού μνημειακού συνόλου με σύγχρονους όρους και πάντα μέσα στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδιασμού (master plan).

Τέλος, ο  Γιάννης Πασχαλίδης εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του για την αγαστή συνεργασία αλλά και για την καθοριστική συμβολή της κ.Μενδώνη  αναφορικά με την προετοιμασία λειτουργίας της Καπναποθήκης (Κούφλερ) στην Καβάλα, που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με σκοπό την εγκατάσταση συνεργείων της Εφορίας Αρχαιοτήτων Καβάλας, που θα συντηρούν αρχαιολογικά ευρήματα .

 

 

Με εκτίμηση,

Γιάννης Πασχαλίδης

Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

 Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close