ΠολιτικήΠρωτοσέλιδα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  Θόδωρος Μουριάδης:
«Δεν είμαι επαγγελματίας δήμαρχος»

banner

 

 

Ένα μήνα περίπου πριν από την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, ως δήμαρχος του δήμου Καβάλας, ο Θόδωρος Μουριάδης, μιλώντας στο kavalapoint, μοιράζεται ορισμένες σκέψεις του για τον τρόπο διοίκησης που έχει επιλέξει και κάνει αναφορά για τις πρώτες κινήσεις του,  προκειμένου όπως λέει να είναι έτοιμος και ενημερωμένος για όλα τα θέματα που απασχολούν το δήμο.

Ο ίδιος αναμένει τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης για τις αλλαγές στον Κλεισθένη και απαντά για ποιο λόγο δεν έχει έρθει ακόμη σε συνάντηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης

 

Ερώτηση: Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση φέρνει μια νέα εποχή στον τρόπο διοίκησης. Ποιες είναι οι δικές σας σκέψεις για τον τρόπο διοίκησης του δήμου Καβάλας;

Απάντηση: Πράγματι, πρόκειται για μια νέα εποχή. Επειδή όμως έχει αλλάξει η κεντρική εξουσία  και η νέα αυτή κυβέρνηση δεν ενστερνίζεται τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο διοίκησης των δήμων, οι αλλαγές θα είναι άμεσες. Για παράδειγμα, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, η αντιπολίτευση θα μπορούσε να συνεννοηθεί και να τοποθετήσει αυτή προέδρους  στα νομικά πρόσωπα του δήμου. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική της παράταξης που επιλέχθηκε από την κοινωνία να διοικήσει, δεν θα μπορεί να το κάνει.

Αντιλαμβάνομαι ότι η απλή αναλογική είναι ένα δίκαιο σύστημα αλλά κάποια πράγματα εφαρμόζονται μόνο σε ιδανικές κοινωνίες. Προσωπικά ήμουν από τους υπέρμαχους της απλής αναλογικής διότι το έβλεπα ιδεαλιστικά. Συνεχίζω να πιστεύω ότι αυτό είναι το ιδανικό αλλά στην εφαρμογή υπάρχουν στρεβλώσεις.  Όταν για παράδειγμα μια παράταξη της αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι πρέπει να μετέχει στη διοίκηση επειδή εξέλεξε περισσότερους συμβούλους στο δημοτικό συμβούλιο από την παράταξη του δημάρχου την πρώτη Κυριακή των εκλογών, αυτό αποτελεί ένα ψευτοδίλημμα. Διότι ο λαός εάν ήθελε αυτούς  θα τους  είχε εκλέξει και τη δεύτερη Κυριακή. Στο τέλος όμως ο λαός εξέλεξε έναν άλλο δήμαρχο και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, η Δημωφέλεια, να μην διοικείται από τον δήμαρχο. Δηλαδή να μην έχει οριστεί ο επικεφαλής αυτής της σημαντικής δημοτικής επιχείρησης από τον δήμαρχο. Και πιστέψτε με ότι εγώ δεν τοποθετώ ούτε τους κομματικούς μου φίλους, ούτε τους παραταξιακούς μου φίλους και τους κολλητούς μου. Ούτε φυσικά θα βάλω στη Δημωφέλεια άτομο που έχει ασχοληθεί με τις εκλογές. Τουλάχιστον για τη Δημωφέλεια, χρειάζεται ένας άνθρωπος τεχνοκράτης ώστε να υπηρετήσει τον αναπτυξιακό χαρακτήρα για τον οποίο δημιουργήθηκε. Και όχι να είναι ένας οργανισμός, μια επιχείρηση, διοργάνωσης εκδηλώσεων που πληρώνονται από το δήμο Καβάλας.

Ερώτηση: Όπως μας είπατε, περιμένετε τις αλλαγές που θα γίνουν από τη νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, δεν έπρεπε να προηγηθεί και μια συνάντηση με τους αρχηγούς των παρατάξεων για να συζητήσετε την επόμενη μέρα; Απ’ ότι λένε, τέτοιες συναντήσεις δεν έγιναν.

Απάντηση: Μεσολαβούν τρεις μήνες από τις εκλογές μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα διοίκηση. Το σημαντικότερο δεν είναι να συνεννοηθούμε εσείς κι εγώ πως θα διοικήσουμε αλλά το πρωτεύον είναι να μελετήσουμε βαθιά τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στο δήμο μας. Εγώ αυτό που κάνω αυτό το διάστημα είναι να ενημερώνομαι κάθε μέρα για τη λειτουργία όλων των υπηρεσιών. Μ’ ενδιαφέρει να μάθω πως λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί παρά να συνεννοηθώ για το ποιος θα διοικήσει τους παιδικούς σταθμούς. Δεν μας πιέζει κανείς, με νηφαλιότητα μπορούμε να συνεννοηθούμε και να συζητήσουμε μέσα στον ένα μήνα που μας απομένει. Ακόμη όμως κι αν δεν συνεννοηθούμε,  ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στον λαό του δήμου Καβάλας.

 

Εγώ δεν είμαι ούτε επαγγελματίας δήμαρχος, ούτε το όνειρο μου από παιδί ήταν να γίνω δήμαρχος,  ούτε καίγομαι να παραμείνω εσαεί δήμαρχος. Θεώρησα ότι τη δεδομένη στιγμή μπορούσα και μπορώ να προσφέρω στον τόπο μου και αυτό θα κάνω. Άρα για μένα, αυτό που είναι σημαντικό είναι να ξέρω τι γίνεται στην κάθε γειτονιά και μετά να διαπραγματευτώ ποιος θα αναλάβει προεδρίες και αντιδημαρχίες.

 

 

Ερώτηση: Με τους εννέα δημοτικούς συμβούλους της παράταξης σας έχετε ξεκαθαρίσει το ρόλο που θα αναλάβει ο καθένας;

Απάντηση: Είναι αυτονόητο ότι απαιτείται ενεργή συμμετοχή από τους εκλεγμένους συμβούλους της παράταξης μας. Φυσικά και έχουν γίνει συζητήσεις και ορισμένα ονόματα, αναφορικά με τις θέσεις που θα αναλάβουν έχουν δημοσιευτεί. Στον τομέα της καθαριότητας ασχολείται και ενημερώνεται ήδη ο Κυριάκος Σταυρίδης. Στη δημοτική ενότητα Φιλίππων η οποία μας απασχολεί πολύ θα είναι ο Θόδωρος Παπαδόπουλος. Στον τομέα της Ανάπτυξης ο Γιώργος Μιχαηλίδης. Επικεφαλής Τεχνικής Υπηρεσίας  ο Γιάννης Ιακωβίδης. Στον τομέα παιδείας και αθλητισμού ο Απόστολος Μουμτσάκης.

Ερώτηση: Είχατε δηλώσει σε συνάντηση μεταξύ των κατοίκων των Φιλίππων, ότι προτίθεστε να αναλάβετε ο ίδιος την προεδρία της ΔΕΥΑΚ. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Απάντηση: Αυτό το σκέφτομαι σοβαρά διότι ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ ορίζεται από τον δήμαρχο.

Αυτό όμως που θέλω να πω είναι ότι πολλά νούμερα που ακούγονται είτε για την Δημωφέλεια είτε για τη ΔΕΥΑΚ, αναφορικά με τα κέρδη που παρουσιάζουν, μπορεί να αποτελούν «μαγειρέματα». Λέω λοιπόν ότι τα νούμερα μπορείς να τα μαγειρέψεις. Για παράδειγμα στη Δημωφέλεια θα σας μιλήσουν για μια υγιή επιχείρηση με αποθεματικό  πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. Μπορεί  να φανεί λοιπόν ότι όλα είναι μια χαρά αλλά στην ουσία δεν είναι έτσι. Διότι το περίσσευμα βγαίνει υπολογίζοντας αυτά που έχουμε να παίρνουμε από ανείσπρακτες οφειλές, μικραίνοντας το ποσοστό των αποσβέσεων και των επενδύσεων που πρέπει να γίνουν παρουσιάζοντας ένα εικονικό κέρδος.

Για πηγαίνετε στο  Δάτο να δείτε την κατάσταση του Βιολογικού καθαρισμού!

Όλα αυτά τα χρόνια μετά τη συνένωση με τον πρώην δήμο Φιλίππων, εάν σε κάθε βλάβη που γινότανε στο δίκτυο ύδρευσης αλλάζαμε από δύο βάνες, τώρα θα είχαμε βάνες και δεν θα κοβόταν το νερό σε όλο το χωριό σε κάθε βλάβη.

Ότι έγινε όμως… έγινε! Το θέμα είναι πως θα λύσω τώρα το πρόβλημα. Δεν μπορεί να μυρίζει τόσο έντονα ο βιολογικός του Δάτου, κάτι συμβαίνει! Πρέπει να φτιαχτεί. Το ίδιο για τον βιολογικό της Καβάλας. Υπάρχει ένας γερασμένος εξοπλισμός που πρέπει να αντικατασταθεί για να κερδίσουμε και σε κόστος ενέργειας.

Όλες αυτές οι επενδύσεις πρέπει να γίνουν από τη ΔΕΥΑΚ. Ωραία τα λόγια αλλά πρέπει να καθίσουμε κάτω και να βρούμε τους κατάλληλους ανθρώπους  για να τα υλοποιήσουμε. Γι’ αυτό και η μεγάλη στήριξη που θέλω να έχω γι’ αυτά τα τέσσερα χρόνια είναι οι ειδικοί συνεργάτες τους οποίους θα επιλέξω να πάρω.

 

Οι περισσότεροι από τους συνολικά έξι ειδικούς συνεργάτες που θα προσλάβω θα είναι τεχνικοί. Όχι κολλητοί μου αλλά άτομα που έχω δει την δουλειά τους και τους έχω εκτιμήσει για την αποτελεσματικότητα τους. Τον μισθό που θα λαμβάνουν θα τον δίνουν πολλαπλάσια πίσω στο δήμο και κατ’ επέκταση στην κοινωνία.

 

Ερώτηση: Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέσατε αναφορικά με τις αλλαγές που σκοπεύετε να κάνετε;

Απάντηση: Αλλαγές χρειάζονται παντού. Ακόμη και στη λειτουργία των παιδικών σταθμών χρειάζονται αλλαγές με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση αλλά και την μεγαλύτερη εκταμίευση πόρων από προγράμματα που ήδη τρέχουν. Δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε ένα ευρώ να φύγει από το ΕΣΠΑ.

Με το παράδειγμα αυτό θέλω να τονίσω ότι διορθώσεις χρειάζονται παντού. Ωστόσο η βασική μας προτεραιότητα είναι η καθημερινότητα του πολίτη: Η καθαριότητα, η άμεση αντιμετώπιση των πολλών καθημερινών προβλημάτων, οι λάμπες, οι λακκούβες, οι επιδιορθώσεις βλαβών από τη ΔΕΥΑΚ…

 

Ερώτηση: Η απάντηση της διοίκησης ήταν ότι δεν υπήρχε το απαιτούμενο προσωπικό για να καλυφθούν όλες αυτές οι ανάγκες της καθημερινότητας.

Απάντηση: Των φρονίμων τα παιδιά παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν θα μπορούσα ν’ απαντήσω σε αυτή τη δικαιολογία. Ο νομοθέτης έδινε το δικαίωμα να πάρουν εργάτες από τους Κοινωνικούς  Συνεταιρισμούς, κάτι που δεν έγινε, και σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε σηκώσει τα χέρια.

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, προτεραιότητα για εμάς, είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Μέσω των νέων δεδομένων, το συνολικό κόστος για το δήμο Καβάλας μπορεί να μειωθεί με την αύξηση της ανακύκλωσης,  τη  διαλογή και την επεξεργασία στην πηγή των απορριμμάτων. Άρα, οφείλουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις για να είμαστε έτοιμοι και φυσικά να εξοικονομήσουμε χρήματα.

Η ανάγκη δημιουργίας πράσινων σημείων είναι αναγκαία διότι το φορτηγό θα πάρει τα απορρίμματα αλλά μετά που θα τα πάει;

Άρα είναι αναγκαίο πλέον να γίνουν σημεία στις περιοχές των ορίων του δήμου Καβάλας όπου θα γίνεται διαλογή και επεξεργασία στην πηγή των απορριμμάτων.

Πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με το πράσινο και γενικότερα με τα προϊόντα κλαδέματος. Αυτά πρέπει να ξεκινήσουν  άμεσα, από τον προγραμματισμό να πάμε στην υλοποίηση. Ξεκινάμε από τον σχεδιασμό και πάμε στην υλοποίηση.

Η ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι μια ακόμη προτεραιότητα μας, οφείλουμε όμως να δώσουμε πρώτα εμείς το παράδειγμα.

Παράλληλα, ασχολούμαστε  και με τα μεγάλα έργα του δήμου.  Τα μέτωπα είναι πολλαπλά και αυτό το διάστημα ασχολούμαστε με όλα αυτά. Το καθένα έχει την αξία του και είναι πολύ δύσκολο να πει κάποιος ποιο θα γίνει πρώτο ή δεύτερο.

 

Μιχάλης Κουμρίδης

 

 Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close