ΠολιτικήΠρωτοσέλιδα

Συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο:
Σε μόνιμο κέντρο εγκατάστασης προσφύγων μετατρέπεται το στρατόπεδο Ασημακοπούλου

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η δήμαρχος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, αυτή την περίοδο στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου της Καβάλας φιλοξενούνται 397 πρόσφυγες (διαφορετικών εθνοτήτων)  ενώ πραγματοποιούνται εργασίες ώστε σε αυτό τον αριθμό να προστεθούν άλλοι 70 πρόσφυγες.

Η διοίκηση του δήμου Καβάλας επανάφερε το θέμα και εξέφρασε την αντίθεση της στην μετατροπή του στρατοπέδου σε κέντρο εγκατάστασης προσφύγων, με τη δήμαρχο Καβάλας να αναφέρει τα εξής μεταξύ άλλων:

«Πριν από δύο χρόνια μιλούσαν για προσωρινή εγκατάσταση των προσφύγων στο στρατόπεδο ενώ σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μόνιμη εγκατάσταση.

Οι 300 πρόσφυγες γίνανε 400 και ετοιμάζουν καινούργιες δομές για να φιλοξενηθούν άλλα 70 άτομα. Αρνήθηκα κατηγορηματικά αυτή την πρόταση ( την εγκατάσταση άλλων 70 ατόμων).

Δεν υπάρχει άλλο παρόμοιο κέντρο  που να βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό. Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δρουν σα να μην υπάρχουμε εμείς εδώ. Συνεχίζουμε να μην δεχόμαστε την εγκατάσταση προσφύγων στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου.»

Όπως είπε η δήμαρχος, δεν αρνήθηκε τη φιλοξενία ενός αριθμού προσφύγων αλλά εδώ πρόκειται για γκετοποίηση, όπως είπε,  και όχι για ενσωμάτωση.

Για γκετοποίηση έκανε λόγο και ο πρώην δήμαρχος, Κωστής Σιμιτσής, ο οποίος όμως κατηγόρησε τη διοίκηση για ολιγωρία, μιας και δεν εκμεταλλεύτηκε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης για επιδοτήσεις ενοικίων που θα έδιναν  και «οικονομικές ανάσες» στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο Κωστής Σιμιτσής είπε ότι το θέμα επανέρχεται για μικροπολιτικούς σκοπούς, λόγω των δημοτικών εκλογών.

Ο Άρης Βέρρος αναφέρθηκε στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου (το οποίο επισκέφθηκε μαζί με δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του), λέγοντας ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν, οι πρόσφυγες δεν παραμένουν στην περιοχή μας αλλά κατευθύνονται προς την βόρεια Ευρώπη.

«Η πλειοψηφία των προσφύγων δεν παραμένει στο χώρο του στρατοπέδου για πάνω από 8 μήνες. Το 80% είναι χαρακτηρισμένοι ως πρόσφυγες και το υπόλοιπο 20% έχει καταθέσει τα έγγραφα και περιμένει την αναγνώριση του χαρακτηρισμού (πρόσφυγες)» τόνισε μεταξύ άλλων ο Άρης Βέρρος που αναφέρθηκε και στα δράμα αυτών των ανθρώπων που φτωχοποιήθηκαν λόγω των πολεμικών συρράξεων.

Ο Χρήστος Ποτόλιας αναφέρθηκε στους «ιμπεριαλιστικούς πολέμους» που είναι όπως είπε η αιτία του προβλήματος και δημιουργούν το προσφυγικό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που οι κυβερνήσεις των κρατών όχι μόνο το ανέχονται αλλά γίνονται συνένοχοι με την παροχή βοήθειας ( αεροπορικές βάσεις).

 

Μιχάλης Κουμρίδης



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close