ΠολιτικήΠρωτοσέλιδα

Τ. Ελευθεριάδου: Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για την παράκαμψη του ΑΣΕ και την απόλυση 130 εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας

Τ. Ελευθεριάδου: Η "σήψη" Στρατινάκη σκαρφαλώνει στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο (κατά τ’ άλλα αξιοπρεπής) υφυπουργός Εργασίας κ. Τσακλόγλου, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα στο Υπουργείου του, προσπάθησε (ανεπιτυχώς) να καλύψει την γενική γραμματέα του Υπουργείου του, Άννα Στρατινάκη, η οποία παρέκαμψε επί της ουσίας το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, με αποτέλεσμα την απόλυση 130 εργαζομένων των Λιπασμάτων Καβάλας.

Αναφέρθηκα στην σχέση της κ. Στρατινάκη με τον υπόδικο Φουρθιώτη, η οποία προκύπτει από τη μεταξύ τους εγκάρδια συνομιλία, και για την οποία η κυβέρνηση “ποιεί τη νήσσαν”.

Επανέλαβα τα όσα κατέγραψα στην ερώτησή μου, δηλαδή ότι:

  • ο σχετικός φάκελος για τις ομαδικές απολύσεις κατατέθηκε από την εργοδοσία στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας στις 18-6-2021 (κατά τα οριζόμενα στο Ν. 1387/1983) και το ΑΣΕ συνεδρίασε την 1-7-2021, ήτοι 13 ημέρες μετά (δεν τήρησε την προβλεπόμενη εκ του νόμου αποκλειστική προθεσμία), σε αντίθεση με τις σχετικές διατάξεις του Νόμου που αναφέρουν ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία των μερών, το Α.Σ.Ε., πρέπει να εκδώσει αιτιολογημένη απόφαση εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την ημερομηνία υποβολής του πρακτικού διαβούλευσης,
  • τα μέλη του ΑΣΕ έλαβαν αντίγραφα του φακέλου (εκατοντάδων σελίδων) λίγα λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης και ότι οι εργαζόμενοι ουδέποτε ενημερώθηκαν για την κατάθεση του φακέλου,
  • στην συνεδρίαση του ΑΣΕ την 1-7-2021 κλήθηκε να παραστεί από την έναρξη της συνεδρίασης η εργοδοτική πλευρά και όχι η εργατική πλευρά.

Δυστυχώς, ο κ. Τσακλόγλου δεν γνώριζε τον σχετικό νόμο, ή δεν ήθελε να καταλάβει, ότι το Υπουργείο Εργασίας έχει τη δυνατότητα να κρίνει αν έγινε ουσιαστική διαβούλευση ανάμεσα στην εργοδοσία και τους εργαζόμενους. Σε περίπτωση θετικής απάντησης, το Υπουργείο αφαιρεί τη δυνατότητα από τους εργαζόμενους να έχουν έναν τυπικό λόγο για να ακυρώσουν τις απολύσεις, κάτι που έγινε και στην περίπτωση των Λιπασμάτων.

Στην ερώτησή μου σχετικά με την πρόθεση απομάκρυνσης της κ. Στρατινάκη από τη θέση της γ.γ. του Υπουργείου, δεν έλαβα καμία απάντηση, γεγονός που αποδεικνύει την ταύτιση ιδεών του συνόλου της ηγεσίας του Υπουργείου.

Τέλος, και επειδή «προκλήθηκα» από τον κ. Τσακλόγλου, θέλω να τονίσω για μία ακόμη φορά ότι, όχι απλά δεν κρύβω την ιδιότητά μου ως δικηγόρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας, αλλά είμαι περήφανη που είμαι μέρος του εμβληματικού τους αγώνα κατά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Εφόσον, ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε σ’ αυτό το διττό μου ρόλο, την επόμενη φορά θα φέρω όλα τα έγγραφα που έχω στη διάθεσή μου για την εφαρμογή του “μοντέλου Λαυρεντιάδη” στο εργοστάσιο Λιπασμάτων. Για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία…

Η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Τάνια Ελευθεριάδου

Ετικέτες


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close