ΠολιτικήΠρωτοσέλιδα

Θόδωρος Μουριάδης:
” Ποτέ δεν ήμουν αρνητικός στις συνεργασίες αλλά δεν θα μετατραπώ σ’ έναν δήμαρχο για γιορτές και τελετές! “

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

 

Η εφαρμογή της απλής αναλογικής έφερε νέα δεδομένα στην τοπική αυτοδιοίκηση.  Ο δήμαρχος Καβάλας, μιλώντας στο Kavalapoint, καταθέτει τις απόψεις του για την προοπτική των «συνεργασιών» και αναφέρεται στις κινήσεις που έγιναν τον πρώτο χρόνο διοίκησης αλλά και τις σκέψεις που υπάρχουν για το επόμενο διάστημα.

 

Ερώτηση: Υπάρχουν σκέψεις για συνεργασίες μεταξύ της διοίκησης και της αντιπολίτευσης;

Απάντηση:  “Από την αρχή, με την εφαρμογή της απλής αναλογικής, μιλούσαμε για συνεργασίες. Εξαρτάται όμως πως ερμηνεύει ο καθένας τη λέξη «συνεργασία».

Για μένα συνεργασία σημαίνει να μπορούμε να συνεννοούμαστε ακόμη και στα απλά πράγματα και να μην επικρατεί εγωισμός με την έννοια ότι «αυτό είναι δικό μου και αυτό είναι δικό σου».

Επίσης για να υπάρξει μια συνεργασία πρέπει να ξέρουμε ότι ο δήμος έχει κάποιους κανόνες, έχει κάποιες «κόκκινες γραμμές» που δεν μπορούμε να τις ξεπεράσουμε. Μπορούμε όλοι να έχουμε την καλή θέληση, για παράδειγμα, να μειώσουμε τα ανταποδοτικά τέλη αλλά μέχρι ένα σημείο. Υπάρχει ένας καθορισμένος τρόπος που γίνεται αυτό και όχι επειδή κάποιος θεωρεί ότι η ιδέα του είναι πάρα πολύ καλή να πάμε και μειώσουμε τα ανταποδοτικά εις βάρος της λειτουργίας του δήμου.

Άρα πρέπει όλοι να ξεκαθαρίσουμε μέσα στο μυαλό μας ποια είναι η ορθή έννοια της συνεργασίας και τι θέλουμε από μια τέτοια συνεργασία.”

 

Ερώτηση: Οι επιλογές που έχετε μεταξύ των μελών της παράταξης σας είναι περιορισμένες μιας και ο αριθμός είναι περιορισμένος. Είναι ένα πρόβλημα αυτό;

Απάντηση:  “Προσωπικά δεν είμαι υπέρ της συνεχόμενης εναλλαγής των αντιδημάρχων. Δεν θεωρώ σωστό αυτό που έκανε η προηγούμενη διοίκηση, με την έννοια ότι τη στιγμή που ένας αντιδήμαρχος πάει κάτι να μάθει και να αρχίσει να λειτουργεί με βάση και την εμπειρία του… πας και τον αλλάζεις. Επιτυχημένα πολιτικά στελέχη είναι αυτά που έχουν καθίσει και έχουν εργαστεί αρκετό καιρό στη θέση που ορίστηκαν. Γιατί μετά από κάποιο καιρό, ξέρουν τα προβλήματα, ξέρουν πως θα κινηθούν και έχουν γνωρίσει τη νοοτροπία των υπαλλήλων με τους οποίους συνεργάζονται. Άρα, η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο μικρός αριθμός δημοτικών συμβούλων για την παράταξη μας δεν είναι μειονέκτημα, ίσα ίσα που θεωρώ ότι η απόδοση μπορεί να είναι καλύτερη στη διάρκεια του χρόνου.

Θα μπορούσανε κάποιοι από την αντιπολίτευση να πάρουν θέση αντιδημάρχου. Θεμιτό αυτό αλλά τον πρώτο καιρό που αναλάβαμε τη διοίκηση, υπήρξαν ορισμένοι αρχηγοί παράταξης που είπαν ότι δεν «μπορούν να δώσουν αντιδημάρχους», τουλάχιστον στην αρχή αυτό μου είπαν.

Μια πρόταση που έγινε αργότερα από την πρώην δήμαρχο, Δήμητρα Τσανάκα, ήταν «να συνδιοικήσουμε το δήμο Καβάλας». Εγώ όμως δεν δέχομαι να «συνδιοικήσουμε το δήμο Καβάλας», να μοιράσουμε δηλαδή στη μέση τις θέσεις διοίκησης. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν μπορώ να το κάνω. Είμαι άνθρωπος που δέχομαι τη συνεργασία αλλά μέχρι ενός ορίου. Ακούω τι μου λένε οι άλλοι και πιστεύω ότι είναι μεγάλη υπόθεση ν’ ακούς και να δέχεσαι ακόμη κι αυτό που λέει η αντιπολίτευση όταν είναι σωστό. Όχι μόνο ν’ ακούς αλλά και να εφαρμόζεις σωστά πράγματα που ακούγονται από ανθρώπους που δεν ανήκουν στην παράταξη της διοίκησης.

Από την άλλη, δεν μπορώ να εφαρμόσω πράγματα που εκ των πραγμάτων δεν υλοποιούνται. Θεωρώ ότι ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν από την κυβέρνηση μετά τις εκλογές «μας έλυσαν τα χέρια». Διότι εάν επικρατούσε το αρχικό σχέδιο με την απλή αναλογική, οι δήμαρχοι θα ήταν μαριονέτες. Ότι ήθελε η αντιπολίτευση, αυτό και θα περνούσε. Εγώ δηλαδή θα ήμουν δήμαρχος για να πηγαίνω σε γιορτές και τελετές, και δεν θέλω να είμαι ένας δήμαρχος των γιορτών και των τελετών. Έχω ένα πρόγραμμα και βάση αυτού του προγράμματος θέλω να κινηθεί ο δήμος Καβάλας. Γι’ αυτό εκλέχθηκα από το λαό.

Από την αρχή που ανέλαβα ως δήμαρχος, είχα κάποια άτομα στο μυαλό μου που ανήκουν σε άλλες παρατάξεις και με τους οποίους θα ήθελα να συνεργαστώ και πιστεύω ότι μπορούν να προσφέρουν. Υπάρχουν τέτοια άτομα και ποτέ δεν ήμουν αρνητικός, αρκεί να μην παρακάμψω την παράταξη στην οποία ανήκουν και φυσικά να «μην ρίξω κάποιον» για να φανώ εγώ.”

 

Κουμρίδης ΜιχάληςΣχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close