ΟικονομίαΠολιτικήΠρωτοσέλιδα

Θόδωρος Μουριάδης: ” Μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης από Περιφέρεια και δήμο Καβάλας – Άμεση ανάγκη τοποθέτησης των ειδικών πλυντηρίων στο εργοστάσιο Λιπασμάτων”

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

 

Στην ερώτηση του Χρήστου Ποτόλια για την επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων από τα χημικά εργοστάσια που υπάρχουν ανατολικά της Καβάλας απάντησε ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δήμο Καβάλας, Χρήστος Ποτόλιας έστειλε επιστολή στην οποία αναφέρει τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν ενώ ζήτησε και την εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης (Μπορείτε να διαβάσετε την συγκεκριμένη επιστολή στο τέλος του άρθρου).

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Καβάλας ανάφερε τα εξής:

«Οι μετρήσεις που γίνανε από τον προηγούμενο επιστημονικό συνεργάτη της κας Τσανάκα, απέδειξε ότι το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με την μυρωδιά , σύμφωνα με τις μετρήσεις που πήρα προχθές στα χέρια μου, είναι το όζον. Είναι το όζον που δημιουργείται τώρα το καλοκαίρι από τις υπεριώδες ακτίνες του ήλιου και πρέπει επειγόντως να λειτουργήσουν τα «πλυντήρια» για τα οποία μιλάνε εδώ και πολύ καιρό. Αυτό που λένε πρέπει να το υλοποιήσουν!

Γνωρίζω ότι τα πλυντήρια, τουλάχιστον για τη μία μονάδα, είναι εκεί και πρέπει να μπούνε. Εάν το πρόβλημα αφορά και την πολεοδομία της Καβάλας η οποία δεν έχει δώσει άδεια, θα πρέπει να το γνωρίζουμε για να επισπεύσουμε τις διαδικασίες.

Αυτή την περίοδο η Περιφέρεια θα αγοράσει τρία μηχανήματα μέτρησης. Ένα θα εγκατασταθεί στο κέντρο της Καβάλας και δύο στην περιοχή της Νέας Καρβάλης, ώστε να γίνονται καλύτερες μετρήσεις.

Την προηγούμενη φορά σας είπα ότι θα συνεργαστούμε με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο για την μέτρηση των ρύπων. Το κόστος όμως της συνεργασίας για το δήμο καβάλας υπολογίστηκε περίπου στις 60.000 ευρώ και αποφασίσαμε ν’ αγοράσουμε ως δήμος ένα τέτοιο μηχάνημα το οποίο κοστίζει γύρω στις 30.000 ευρώ και θα εγκατασταθεί στο Χαλκερό, καλύπτοντας έτσι μαζί με την Περιφέρεια όλη την περιοχή.

Με αυτές τις μετρήσεις θα μπορούμε πλέον να απευθυνθούμε στον εισαγγελέα ή στην ίδια τη ΒΦΛ απαιτώντας την εφαρμογή των νόμων.

Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι ο δήμος Καβάλας δεν θέλει να κλείσει το εργοστάσιο. Ο δήμος θέλει να διευκολύνει τη ζωή και των κατοίκων αλλά και των ίδιων των εργαζομένων στο εργοστάσιο λιπασμάτων.

Ο λόγος μας δεν θα είναι απλά καταγγελτικός αλλά βοηθητικός, ώστε η εταιρεία να ξέρει ότι κι εμείς ξέρουμε, και άρα πρέπει να παίρνει τα μέτρα της.”

 

Η επιστολή του Χρήστου Ποτόλια που στάλθηκε πριν από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναφέρει τα εξής:

κ. Πρόεδρε,

Τεράστια είναι η επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων γύρω από τα χημικά εργοστάσια και γενικότερα το σύνολο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής ανατολικά της Καβάλας.

Παρόλο που η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, δεν υπάρχουν αξιόπιστα «στοιχεία» μετρήσεων συνολικά των ρύπων (αέρα, εδάφους και νερών).

Η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου με επιστημονικό συνεργάτη από το Δημοκρίτειο δεν παρουσίασε τίποτε το νεότερο σχετικά με την «μέτρηση» μόνο της αέριας ρύπανσης.

Η σημερινή διοίκηση του Δήμου, στα χνάρια της προηγούμενης, αλλάζει επιστημονικό συνεργάτη, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δημάρχου σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από την πλευρά τους, το Υπουργείου Περιβάλλοντος και  όποιοι άλλοι συναρμόδιοι φορείς, απαντούν σε ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή, είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με κυβέρνηση ΝΔ, ότι «περιμένουν τις μετρήσεις».

Εν τω μεταξύ ο λαός της περιοχής συνεχίζει να βλέπει την υγεία του να επιβαρύνεται δραματικά όσο οι αρμόδιες αρχές φιλολογούν περί «μετρήσεων» παραπέμποντας στις καλένδες ένα σοβαρό επιστημονικό εργαλείο όπως είναι η  επιδημιολογική μελέτη, που ήδη έπρεπε να είχε γίνει για να διαπιστώσει τις επιπτώσεις στη υγεία των κατοίκων της περιοχής από τη χρόνια μόλυνση, όχι μόνο του αέρα, αλλά και των νερών (θαλασσινού και γλυκού) και του εδάφους.

Ρωτάμε τη διοίκηση του Δήμου σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβεί για την εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης.

 

Καβάλα 12-07-2020

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣΣχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close