ΠολιτικήΠρωτοσέλιδα

Θόδωρος Παπαδόπουλος:  
« Αγροτική οδοποιία και βελτίωση  του συστήματος  άρδευσης στις  προτεραιότητες μας»

banner

 

 

Την κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα, σε σχέση με τις ενέργειες που κάνει τη δεδομένη περίοδο ο δήμος Καβάλας, μας περιγράφει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πρωτογενούς τομέα, Θόδωρος Παπαδόπουλος.

Η αγροτική οδοποιία αλλά και ο σχεδιασμός για τη βελτίωση του συστήματος άρδευσης είναι δύο από τις προτεραιότητες που θέτει η σημερινή διοίκηση, σύμφωνα με τον τοπικό αντιδήμαρχο.

 

Ο ίδιος, μιλώντας σχετικά με τον αγροτικό τομέα μας είπε τα εξής μεταξύ άλλων:

 

« Έχουμε συντάξει μία μελέτη 1,5 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά την αγροτική οδοποιία, η οποία υποβλήθηκε μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», και αυτή τη στιμή περιμένουμε την αξιολόγηση του. Πιστεύω ότι θα γίνει καλή δουλειά και θα ασφαλτοστρωθούν αρκετοί αγροτικοί δρόμοι, συνολικού μήκους περίπου 11 χιλιομέτρων. Πολύ σύντομα θα έχουμε την απάντηση για την πρόταση αυτή.

Επίσης έχουμε προχωρήσει στη σύνταξη μίας μελέτης για τη βελτίωση του συστήματος άρδευσης. Περιλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση των αγροτικών αντλιοστασίων, τον εκσυγχρονισμό τους, την τοποθέτηση υδρομέτρων εξόδου σε κάθε αντλιοστάσιο, χρέωση άρδευσης με κάρτες, τηλεμετρία, τηλεποπτεία και διάφορες άλλες παρεμβάσεις που αλλάζουν σημαντικά το σύστημα άρδευσης. Πρόκειται για μία συνολική παρέμβαση με κόστος περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Τη συγκεκριμένη περίοδο αναζητούμε πρόγραμμα χρηματοδότησης γι’ αυτή τη μελέτη. Έχουμε μια πρώτη θετική απάντηση για την εξασφάλιση μέρος του συνολικού ποσού αλλά δεν μας ικανοποιεί.

Το σύστημα άρδευσης με κάρτες έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες περιοχές και πιστεύω ότι μπορεί να γίνει και στην περιοχή μας.

Για την ώρα, έχουμε εξασφαλίσει και έχουμε εκδώσει 23 άδειες νερού σε σύνολο 36 γεωτρήσεων  που υπάρχουν στην άρδευση. Απομένει να λύσουμε ιδιοκτησιακά προβλήματα που αφορούν τις υπόλοιπες γεωτρήσεις. Οι άδειες αυτές είναι απαραίτητες για οποιαδήποτε παρέμβαση σχεδιάσουμε και φυσικά για έγκριση ένταξης και χρηματοδότησης  για οποιοδήποτε έργο.

Επίσης αναθέτουμε σε οικονομολόγο για τη σύνταξη μιας οικονομοτεχνικής μελέτης για να μάθουμε με λεπτομέρειες πόσα ξοδεύουμε και πόσα εισπράττουμε στον τομέα της άρδευσης.  Γνωρίζουμε ότι ξοδεύουμε περισσότερα αλλά αυτό είναι μια πολιτική επιλογή για την ενίσχυση και στήριξη του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μας. Οφείλουμε όμως να γνωρίζουμε με ακρίβεια τα ποσά αυτά.

Πέρυσι προχωρήσαμε στην τοποθέτηση μηχανισμών σε αντλιοστάσια (Ζυγός και Κρηνίδες)  που μειώνουν το κόστος ενέργειας, φέτος θα προχωρήσουμε στην εγκατάσταση κι άλλων ινβέρνερ στις γεωτρήσεις.

Με τα μέσα που διαθέτουμε προσπαθούμε να βελτιώσουμε την αγροτική οδοποιία, βοηθάμε στον καθαρισμό των αρδευτικών καναλιών, είτε σε συνεργασία με την Περιφέρεια είτε και με δικά μας μέσα.

Μία παρέμβαση που εκτελείται αυτή τη στιγμή είναι η κατασκευή ενός σημείου υδροδότησης στο Κρυονέρι για τα ραντιστικά μηχανήματα και επίσης, όπως κάθε χρόνο έτσι φέτος, προχωράμε και σε επεκτάσεις αρδευτικών δικτύων. Φέτος θα γίνει ένα μικρό τμήμα επέκτασης στη Νέα Καρβάλη  και το άλλο σε Ζυγός και Κρηνίδες. Με το υπόλοιπο ποσό, στη συνέχεια θα καλύψουμε κι άλλες περιοχές.»Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close