ΚοινωνικάΠολιτισμόςΠρωτοσέλιδα

Η αλιευτική πολιτιστική κληρονομία της Καβάλας αναδικνύεται μέσα από το πρόγραμμα Cherish

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές
Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης (3/10), στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, η 4η Συνάντηση Τοπικής Ομάδας Συνεργασίας για το έργο CHERISH, το οποίο αφορά τη δημιουργία ευκαιριών περιφερειακής ανάπτυξης, μέσω της προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς των αλιευτικών κοινοτήτων στην Ευρώπη.

Η παρουσίαση του έργου έγινε από την επικεφαλής του προγράμματος Roos Galjaard και την παρακολούθησαν, εκτός από τα στελέχη της διοίκησης του δήμου Καβάλας, παράγοντες και εκπρόσωποι φορέων που δραστηριοποιούνται στον αλιευτικό τομέα.

Όπως επισήμανε η κ. Galjaard «σκοπός και της σημερινής συνάντησης είναι η ανάδειξη της αλιευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς των ευρωπαϊκών περιοχών που συμμετέχουν στο έργο, καθώς και η ενίσχυση των προσπαθειών εξεύρεσης πόρων για την υλοποίηση δράσεων που σχετίζονται με την αλιευτική παράδοση. Η υλική πολιτιστική κληρονομιά συνδέεται άμεσα με την άυλη κληρονομιά», σύμφωνα με όσα υπογράμμισε η κ. Galjaard στην τοποθέτηση της και έδωσε ως παράδειγμα τους μύθους που συνδέονται με την αλιεία, ενώ στην ίδια κατηγορία ενέταξε τόσο την ψαράδικη κουζίνα και τη γλώσσα, όσο και τις τέχνες των τοπικών ναυτικών κοινοτήτων, των ψαράδων, των ναυπηγών, των καραβομαραγκών και των εμπόρων.

Της υποβολής νέων προτάσεων στο εν λόγω έργο, προηγήθηκε η προβολή της γνώσης που έχει αποκτηθεί μέχρι σήμερα από προηγούμενες συναντήσεις και η αναφορά σε συγκεκριμένες ενέργειες που έλαβαν χώρα στις υπόλοιπες περιοχές του προγράμματος.

Οι συμμετέχοντες στη 4η Συνάντηση Τοπικής Ομάδας Συνεργασίας για το έργο CHERISH, ζήτησαν να προβληθεί με κάθε πρόσφορο μέσο η διατροφική αξία των αλιευμάτων της Καβάλας (χέλι, μπλε καβούρι), να αποτραπεί η από καιρό δρομολογημένη καταστροφή των ξύλινων σκαφών και να λειτουργήσει στην περιοχή του καρνάγιου σχολή ναυπηγών. Στο τραπέζι του διαλόγου έπεσε επίσης η πρόταση επαναλειτουργίας των παλιών ψαράδικων και η διάθεση χώρου στο λιμάνι της πόλης στους ενδιαφερόμενους παράκτιους αλιείς, προκειμένου να πουλήσουν τα αλιεύματα τους.

Το ευρωπαϊκό έργο CHERISH αποτελεί μια συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων από διάφορες χώρες της Ευρώπης: Δήμος Καβάλας, Δήμος του Middleburg (Ολλανδία), Περιφέρεια της Ρίγα (Λετονία), Συμβούλιο της Mallorca (Ισπανία), Διαδημοτική Κοινότητα του Alto Minho (Πορτογαλία), Αναπτυξιακή Εταιρία Πάφου (Κύπρος), Περιφέρεια Abruzzo (Ιταλία), Πολιτιστικός Συνεταιρισμός «Snowchange Cooperative» (Φινλανδία), Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Παράκτια Ένωση Γερμανίας» / EUCC (Γερμανία).



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close