ΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα

Τρίωρη στάση εργασίας στα σχολεία αύριο Τρίτη 21/01

banner
Τρίωρη στάση εργασίας προκηρύσσει αύριο Τρίτη 21/01/2020 η ΕΛΜΕ Καβάλας από τις 11:00-14:00 καλώντας όλους τους εκπαιδευτικούς του νομού να συμμετέχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στην είσοδο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Καβάλας στις 12:30 το μεσημέρι. Η ΟΛΜΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

“Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο που εξισώνει τα ιδιωτικά κολέγια με τα Δημόσια Πανεπιστήμια!

Πανεκπαιδευτικός αγώνας διαρκείας τώρα!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις διατάξεις που πρόσθεσε αιφνιδιαστικά στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και προωθεί για ψήφιση στη Βουλή την Τρίτη 21/01 με συνοπτικές διαδικασίες, ενισχύει με όλους τους τρόπους την ιδιωτική εκπαίδευση, τους επιχειρηματίες και τους σχολάρχες, εμπορευματοποιεί τα πτυχία και επιτίθεται στη δημόσια εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις», ανάμεσα σε άλλα:

  • Προβλέπει τις προσλήψεις στο δημόσιο, μέσω ΑΣΕΠ, πτυχιούχων ιδιωτικών κολεγίων που είναι παραρτήματα αναγνωρισμένων ΑΕΙ του εξωτερικού (ΕΕ ή τρίτης χώρας).
  • Επανιδρύει την Αρχή Αξιολόγησης στα ΑΕΙ με αυξημένες αρμοδιότητες.
  • Προβλέπει εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση στα ΑΕΙ και συνδέει το 20% της χρηματοδότησής τους με την Αξιολόγηση, άρα δεν είναι δεδομένο. Σε περίπτωση μάλιστα «αρνητικής» αξιολόγησης προβλέπεται αναδιάρθρωση, συγχώνευση ή κατάργηση του ΑΕΙ!
  • Αναστέλλει τη λειτουργία 37 τμημάτων ΑΕΙ που ήταν να ξεκινήσουν από το 2020-21.
  • Υποβαθμίζει και περιθωριοποιεί ανεπίτρεπτα την 30η Ιανουαρίου από αργία εορτασμού των Τριών Ιεραρχών σε κανονική ημέρα μαθημάτων, εισάγοντας τη νεοφιλελεύθερη υποκριτική μεθόδευση του «αφιερώματος στη γιορτή» για μονόωρο ή δίωρο το πολύ.
  • Επαναφέρει την τιμωρία στους αναπληρωτές συναδέλφους ( που ενδεχομένως να επεκταθεί και στους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς ) εάν παραιτηθούν και επιβάλλει τον τριετή αποκλεισμό τους από τους σχετικούς πίνακες.

Με την επίκληση κοινοτικών οδηγιών και ποινών, η κυβέρνηση εξισώνει de facto τα ιδιωτικά κολέγια με τα δημόσια πανεπιστήμια. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην πλήρη εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενισχύοντας τη λειτουργία του πανεπιστημίου – επιχείρηση, στην υποβάθμιση των πανεπιστημιακών πτυχίων και στην ανεργία χιλιάδες αναπληρωτές συναδέλφους.

Η κυβέρνηση από τη μια δρομολογεί τη μείωση του αριθμού των εισακτέων και τη βάση του 10 για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιβολή Τράπεζας Θεμάτων από την Α΄ Λυκείου και Εθνικού Απολυτηρίου, επικαλούμενη την ανάγκη να ανέβει το μορφωτικό επίπεδο μαθητών και φοιτητών, στο όνομα μιας κατ’ επίφαση αριστείας και από την άλλη εξισώνει επαγγελματικά δικαιώματα δημόσιων ΑΕΙ και ιδιωτικών κολεγίων και δίνει το δικαίωμα στους αποφοίτους των τελευταίων να διοριστούν/προσληφθούν στο δημόσιο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες θεωρούνται ανεπαρκείς για το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά επαρκείς για τα ιδιωτικά κολέγια όπου η βάση εισαγωγής είναι μηδέν.

Μπροστά στα νέα αντιεκπαιδευτικά και αντιλαϊκά μέτρα, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να επανέλθουμε αγωνιστικά στο προσκήνιο και να αντιδράσουμε άμεσα, πριν οι εξελίξεις φτάσουν σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή!”Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close