ΠολιτισμόςΠρωτοσέλιδα

ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ: Παρουσίαση Προγράμματος Εκδηλώσεων Συλλογικής Μνήμης για τα 100 ΧΡΟΝΙΑ από τη ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ δήμου Καβάλας

 

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Παναγιώτης Αγγελίδης, και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Απόστολος Μουμτσάκης, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου, την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022, το Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων Συλλογικής Μνήμης, που συνδιοργανώνει ο Δήμος με τους προσφυγικούς Συλλόγους, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

 

 

Η συνέντευξη δόθηκε παρουσία εκπροσώπων των προσφυγικών συλλόγων και ακολούθησε έπαρση σημαιών και λαβάρων από στελέχη των συλλόγων στην πλατεία Ηρώων του Δημοτικού Κήπου, με την μπάντα της Φιλαρμονικής του Δήμου να παιανίζει τον Εθνικό Ύμνο.

Ο Δήμαρχος, μεταξύ άλλων, είπε πως «πέρασε ένας αιώνας από τις μέρες που γράφτηκε μια από τις πιο θλιβερές σελίδες της ελληνικής ιστορίας, αυτή της Μικρασιατικής Καταστροφής, εξαιτίας της οποίας γράφτηκαν στη συνέχεια κι άλλες σελίδες με πολύ αίμα, πόνο, κακουχίες.

Αποφασίσαμε να μνημονεύσουμε το ιστορικό γεγονός με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Δεν θα κλάψουμε πάνω στις στάχτες, το έκαναν οι πρόγονοί μας. Θα ασχοληθούμε με ένα από τα αποτελέσματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, αυτό της εγκατάστασης στη νέα πατρίδα.

Οι πρόγονοί μας, ακούμπησαν στη νέα πατρίδα ό,τι κατάφεραν να φέρουν μαζί τους κι άρχισαν να στήνουν τη νέα τους ζωή, έχοντας να αντιμετωπίσουν ένα κράτος που προσπαθούσε να ορθοποδήσει και μια τοπική κοινωνία που δεν ήταν πάντα φιλόξενη.

Σ’ αυτά που έφεραν μέσα τους ήταν η υπομονή, η γνώση, το φιλότιμο και η ακατάβλητη δύναμη της θέλησης για ζωή. Μ’ αυτά ανέστησαν τη Ελλάδα των τελευταίων αιώνων και οι επιδράσεις στην ανάπτυξη της Καβάλας και ολόκληρης της Μακεδονίας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Σ’ αυτούς είναι αφιερωμένες οι εκδηλώσεις του Δήμου, που θα αρχίσουν φέτος και θα συνεχιστούν μέχρι το 2024.

Έχοντας στον σχεδιασμό μας τρεις παραμέτρους, τη συλλογικότητα, τη συμμετοχή και την αποκέντρωση, καλέσαμε όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου που έχουν στον τίτλο τους προσφυγικό χαρακτήρα, συλλέξαμε τις προτάσεις τους και φτιάξαμε ένα πρόγραμμα που θα εμπεριέχει τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων συνδημοτών μας κι όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές του Δήμου μας».

Αφού ευχαρίστησε τα στελέχη και τα εκατοντάδες μέλη των συλλόγων που θα συμμετάσχουν σ’ αυτές τις εκδηλώσεις, υποσχέθηκε ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί, ώστε η άυλη πολιτιστική κληρονομιά των προσφύγων να φτάνει κάθε χρόνο σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου.

Ο κ. Αγγελίδης ευχαρίστησε τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, τονίζοντας ότι αποτελούνται από ανθρώπους με όρεξη και μεράκι που προσφέρουν επί σειρά ετών μια πλούσια πολιτισμική δράση. Επισήμανε ότι «η παρουσία των  προσφύγων  στην πόλη μας έχει αφήσει ανεξίτηλα χαραγμένο το αποτύπωμά της σε όλους τους τομείς καθημερινότητας και ιδιαίτερα στον Πολιτισμό με το “ταξίδι” αυτό να συνεχίζεται και σήμερα, διατηρώντας μέσα στον χρόνο τα μοναδικά και ιδιαίτερα στοιχεία του προσφυγικού Ελληνισμού».

Στις παρεμβάσεις τους, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους προς τη διοίκηση του Δήμου για τις ενέργειές της, και δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι είναι η πρώτη φορά που η δημοτική Αρχή δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα της μνήμης του προσφυγικού ελληνισμού.

 

 

Σοφία Τσίγγου, πρόεδρος Συλλόγου Μικρασιατών: Τιμή και χρέος μας να τιμήσουμε αυτούς που έκαναν την Ελλάδα πλουσιότερη.

Νίκος Τσουμπάκης, πρόεδρος Θρακικής Εστίας: Είναι τιμή μας που για πρώτη φορά υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον από τον Δήμο, κι αυτό οφείλεται στην ευαισθησία της σημερινής δημοτικής Αρχής σε θέματα προσφυγικής και μικρασιατικής μνήμης.

Καπλάνης Ιωσηφίδης, πρόεδρος Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών: Εξιστόρησε τα του ξεριζωμού 1.950.000 Ελλήνων και δήλωσε ότι για πρώτη φορά ο Δήμος τιμά με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο τους συλλόγους.

Τσουλουφίδης Μιχάλης, πρόεδρος Λέσχης Ποντίων: Νοιώθουμε πρώτη φορά δίπλα μας έναν θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους πρόσφυγες και οι μνήμες θα μένουν ανεξίτηλες στις ψυχές μας.

Σοφία Χατζηκωνσταντίνου, επίτιμη πρόεδρος Συλλόγου Προυσαλιωτών: Συνεχίζουμε την προσπάθεια να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας το από που ξεκίνησαν οι πρόγονοί μας.

Ετικέτες


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close