ΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα

ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ: Στο περίμενε… μέχρι την ολοκλήρωση και έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων

banner

 

Ένα έργο για το οποίο έχουν ακουστεί πολλά και έχουν υποσχεθεί πολλά!

Η υδροδότηση της δημοτικής ενότητας Φιλίππων από τις πηγές Κεφαλαρίου είναι η καλύτερη λύση για να εξασφαλίσει η ευρύτερη περιοχή των Φιλίππων καλύτερο ποιοτικό νερό.

Παρά τις εξαγγελίες ότι η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στο υπουργείο για έγκριση, η έρευνα την οποία κάναμε αποδεικνύει ότι υπάρχουν εκκρεμότητες οι οποίες πρέπει να λυθούν και το υπουργείο ζητά την επίσπευση αυτών των διαδικασιών.

 

Η δήμαρχος Καβάλας είχε δηλώσει πριν από μερικούς μήνες ότι η μελέτη έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο αυτό αποτελεί τη μισή αλήθεια, μιας και η μελέτη  περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την οποία ζητά το υπουργείο, δεν έχει ολοκληρωθεί ή αν θέλετε δεν έχει ξεκαθαριστεί η έγκριση της.

Επίσης υπάρχουν διάφορα μικρά ζητήματα που πρέπει κι αυτά να ολοκληρωθούν και αφορούν την χρήση γης.

Είναι αυτονόητο ότι χωρίς την ολοκλήρωση της περιβαλλοντολογικής μελέτης δεν μπορεί να ανάψει κανένα «πράσινο φως» για την έγκριση και χρηματοδότηση του έργου.

 

Η ΔΕΥΑΚ και ο δήμος Καβάλας εμφανίζονται αισιόδοξοι για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων που υπάρχουν μέχρι τώρα, ωστόσο τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο πριν τελειώσουν  τα ανοιχτά ζητήματα που θέτει το υπουργείο, μερικά από τα οποία δεν βγαίνουν προς τα έξω και ο κόσμος έχει την εντύπωση ότι είναι μόνο θέμα υπουργείου.

Άλλωστε οι παλαιότερες δηλώσεις της δημάρχου μιλούσαν για ένα φάκελο που έχει ολοκληρωθεί από τη ΔΕΥΑΚ και ότι το «μπαλάκι»  πήγαινε στο υπουργείο.

Σήμερα μαθαίνουμε ότι το υπουργείο περιμένει και ζητά κι άλλα πράγματα για να χαρακτηρίσει ως ώριμο το έργο και για να προχωρήσει στην έγκριση χρηματοδότησης που είναι το επόμενο βήμα και για το οποίο κάποιοι διατηρούν επιφυλάξεις.

 

Για το θέμα αυτό μιλήσαμε με τον Γενικό Διευθυντή της

ΔΕΥΑΚ, Κώστα Τσακίρη, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις μας λέγοντας τα εξής:

 

Ερώτηση: Έχει ολοκληρωθεί και έχει εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων;

Απάντηση: Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν έχει τελειώσει.

Ερώτηση: Μπορεί να χρηματοδοτηθεί ένα έργο από τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη;

Απάντηση: Εάν δεν είναι η μελέτη «ώριμη», που σημαίνει ότι έχει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις, προφανώς και δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Οι διαδικασίες όμως έχουν αρχίσει εδώ και τρεις μήνες περίπου και ευελπιστούσαμε ότι μέχρι τέλη Δεκεμβρίου θα τις ολοκληρώναμε. Απ’ ότι φαίνεται, στην καλύτερη περίπτωση θα είμαστε έτοιμοι στα τέλη Ιανουαρίου.

Ερώτηση: Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων πότε πιστεύετε ότι θα ολοκληρωθεί;

Απάντηση: Η μελέτη έχει υποβληθεί για έγκριση και γι’ αυτό είπα ότι μέχρι τέλος Ιανουρίου, θέλουμε να πιστεύουμε, ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

 

Ερώτηση: Οι χρήσεις γης έχουν ξεκαθαρίσει; Αναφέρομαι στα σημεία όπου θα κατασκευαστούν τα αντλιοστάσια.

Απάντηση: Αυτό το έχουμε λύσει. Απομένει ένα αντλιοστάσιο όπου υπάρχει ιδιοκτήτης και θα πρέπει να την αγοράσουμε. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία εκτίμησης της τιμής αγοράς.

 

Ερώτηση: Με τις διαμαρτυρίες που υπάρχουν από τον δήμο Δοξάτου;

Απάντηση: Αυτή η «αντιπαλότητα» είναι τελείως ανεξάρτητη από το έργο. Την άδεια χρήσης νερού μας την παρέχει η Διεύθυνση Υδάτων. Το νερό δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Άλλωστε δεν ζητάμε περισσότερο νερό από αυτό που παίρνουμε ήδη.

 

Ερώτηση: Με τις επισημάνσεις και τις απαιτήσεις από την πλευρά της αρχαιολογικής υπηρεσίας τι έγινε;

Απάντηση: Από την αρχαιολογική υπηρεσία έχουμε πάρει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις που χρειαζόμαστε. Λύθηκαν όλα τα ζητήματα μιας και θα υπάρξει κάποιο υποέργο για αρχαιολογικές εργασίες (παρακολούθηση εργασιών).

 

Ερώτηση: Το έργο αυτό καλύπτει τις ανάγκες ύδρευσης ακόμη και των ορεινών χωριών του πρώην δήμου Φιλίππων;

Απάντηση: Ναι, καλύπτει το πεδινό τμήμα αλλά και το Βουνοχώρι, Λιμνιά και  Λυκόστομο.

 

Ερώτηση: Αν υποθέσουμε ότι λύνονται τα προβλήματα στους χρόνους που υπολογίζετε και το υπουργείο εγκρίνει τη χρηματοδότηση. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του;

Απάντηση: Για ένα τέτοιο έργο, συνολικού κόστους 8 εκατομμυρίων, υποθέτω ότι χρειάζεται τουλάχιστον τρία χρόνια. Υπολογίστε ότι από τη στιγμή που θα αποφασίσουμε να προκηρύξουμε το διαγωνισμό μπορεί να χρειαστεί ένας χρόνος για να βγει ανάδοχος.

 

Μιχάλης Κουμρίδης ( Εφημερίδα “ΦΙΛΙΠΠΟΙ”)Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close