ΚοινωνικάΟικονομίαΠρωτοσέλιδα

Η πορεία της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές



Με φόντο την πορεία της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής ενημερώνει πως, παρότι εξακολουθούν να εμφανίζονται διάσπαρτα κρούσματα, παρατηρείται σχετική ύφεση τόσο στον αριθμό όσο και στη συχνότητα των νέων περιστατικών. Ωστόσο, η εξέλιξη της επιζωοτίας δεν επιτρέπει ακόμη ασφαλείς προβλέψεις, όπως επισημαίνει η επίσημη ανακοίνωση της 15ης Μαΐου 2025






Μέχρι σήμερα στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης έχουν εκδηλωθεί και διαχειριστεί λόγω της ευλογιάς των αιγοπροβάτων ο παρακάτω αριθμός εστιών και ζώων:

Οι μετακινήσεις για βόσκηση απαγορεύονται στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης του νοσήματος.

Στις περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες τα ζώα μπορούν να μετακινηθούν προς βόσκηση συστήνεται προς τους κτηνοτρόφους να αποφεύγουν τους κοινούς βοσκότοπους.

Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς θερινούς βοσκότοπους.

Οι μετακινήσεις των αιγοπροβάτων προς σφαγή επιτρέπονται μόνο εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, με εξαίρεση την Π.Ε. Καβάλας στην οποία η μετακίνηση προς σφαγή επιτρέπεται από την αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία σε όμορη Π.Ε..

Οι παραπάνω απαγορεύσεις θα εποπτεύονται από την Αστυνομία και την Κτηνιατρική υπηρεσία και στους παραβάτες θα επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις.

Στα ερωτήματα και την ανησυχία, ίσως, των καταναλωτών σχετικά με την πιθανότητα μετάδοσης της Ευλογιάς των αιγοπροβάτων στον άνθρωπο, θα θέλαμε να σημειώσουμε  τα παρακάτω:

1. Η Ευλογιά των αιγοπροβάτων ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ στον άνθρωπο ή σε άλλα είδη ζώων.

2. Τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (γάλα, κρέας  κλπ) είναι απολύτως ασφαλή, εφόσον υφίστανται την συνηθισμένη θερμική επεξεργασία (παστερίωση, βρασμό, καλό ψήσιμο κλπ) ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ.

Χρέος όλων μας είναι να προστατέψουμε την περιοχή μας από την διασπορά του νοσήματος της ευλογιάς, και να αποτρέψουμε κάθε γεγονός που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή, του ζωικού κεφαλαίου.

Μην μένεις αμέτοχος, αν διαπιστώσεις ύποπτη ή/ και παράνομη διακίνηση αιγοπροβάτων, κατήγγειλε το στην Κτηνιατρική υπηρεσία.

Επισήμανση προς τους πολίτες: Αν για οποιοδήποτε λόγω απαιτείται η μετακίνηση σας σε περιοχές πλησίον των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας. Κάθε περιττή μετακίνηση θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία διασποράς και μετάδοσης της ασθένειας.

Επισήμανση προς τους Κτηνοτρόφους:  Κτηνοτρόφε προκειμένου να προφυλάξεις το κοπάδι σου και να προστατέψεις την περιουσία σου και το εισόδημά σου φρόντισε να τηρήσεις σχολαστικά τις παρακάτω οδηγίες:

1. Σχετικά με την δραστηριότητα της Κουράς επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων είναι αυξημένος και πρέπει,

α) το προσωπικό που διενεργεί την κουρά πρέπει να τηρεί τα μέτρα βιοασφάλειας (χρήση ιματισμού και ποδοναρίων μιας χρήσης, απολυμαντικό στην είσοδο της εγκατάστασης, υγιεινή των χεριών),

β) τα κοπτικά εργαλεία και ο εξοπλισμός πρέπει να απολυμαίνονται συχνά κατά τη διάρκεια της χρήσης και οπωσδήποτε πριν και μετά το τέλος της χρήσης σε κάθε κτηνοτροφική εκμετάλλευση,

2.  Παρακολούθησε τα ζώα σου καθημερινά για την εμφάνιση τυχόν ύποπτων  συμπτωμάτων, όπως δερματικές αλλοιώσεις (κοκκινίλες, σπυράκια, έκκριμα και οζίδια, στην επιφάνεια του θώρακα και της κοιλιάς, στις μασχάλες και κάτω από την ουρά, καθώς και στο πρόσωπο, γύρω από το στόμα) ή επιδείνωση της γενικής κατάστασης της υγείας τους. Αν παρατηρήσεις κάτι από τα παραπάνω, να επικοινωνήσεις άμεσα, με το Κτηνιατρικό Κέντρο της περιοχής σου και να ενημερώσεις τον υπεύθυνο κτηνίατρο.

3. Μην επιτρέπεις την είσοδο στην εκτροφή σου σε άτομα που δεν έχουν δουλειά σ’ αυτήν, παρά μόνο στο προσωπικό που εργάζεται εκεί και στην Κτηνιατρική Υπηρεσία.

4. Μη φέρνεις το κοπάδι σου σε επαφή με άλλα κοπάδια και προπαντός μην ανταλλάζεις και μη δανείζεις αρσενικά ζώα για ζευγάρωμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μετάδοση του ιού της Ευλογιάς είναι άμεση.

5. Να απαιτείς από το όχημα-βυτίο παραλαβής γάλακτος, την υποχρεωτική απολύμανσή του κατά την είσοδο και έξοδο από την εκτροφή σου, με ψεκαστήρα, τον οποίο είναι υποχρεωμένο να μεταφέρει μαζί του, στα δρομολόγια που εκτελεί.

6. Φρόντισε να μην κάνεις άσκοπες μετακινήσεις, ειδικά αν βρίσκονται κοντά σε περιοχή με κρούσματα Ευλογιάς.

7. Μη δανείζεσαι και μη δανείζεις αυτόν τον καιρό, γεωργικά μηχανήματα, εργαλεία, ζωοτροφές, ή οποιοδήποτε άλλο κτηνοτροφικό εξοπλισμό, από συνάδελφο κτηνοτρόφο που διατηρεί αιγοπρόβατα.

8. Προμηθεύσου κάποιο εγκεκριμένο απολυμαντικό καθώς και φορητή συσκευή απολύμανσης και να απολυμαίνεις σε τακτά χρονικά διαστήματα τα εργαλεία σου και τους χώρους της εγκατάστασής σου. Πάντα ακολουθώντας σχολαστικά τις οδηγίες χρήσης του απολυμαντικού.

9. Αν οι εγκαταστάσεις σου το επιτρέπουν, κατασκεύασε απολυμαντική τάφρο στην είσοδό της εκμετάλλευσης για την απολύμανση των οχημάτων που είναι αναγκαίο να εισέρχονται στη εκτροφή σου.

10. Μην επιτρέπεις οχήματα εμπόρων ζώντων ζώων να εισέρχονται στην εκτροφή αλλά αυτά να σταθμεύουν μακριά από αυτήν και με δικό σου όχημα να μεταφέρεις τα ζώα σου προκειμένου αυτά να φορτωθούν.

11.Περιόρισε τις μετακινήσεις σου και κυρίως μην περιφέρεσαι άσκοπα σε περιοχές υψηλού κινδύνου που εμφάνισαν το νόσημα.

Η συνεργασία του Κτηνοτρόφου με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είναι σημαντική, απαραίτητη και προς όφελος όλων.

Ετικέτες


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Close